Bývalý klášter v centru Prahy koupili cizinci, stát získá 790 milionů korun

ČTK Martina Marečková, ČTK
Aktualizováno 30. 9. 2015 18:50
Dvě budovy na lukrativní adrese - náměstí Republiky v centru Prahy - prodával Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových. Jde o nejdražší prodej ve třináctileté historii úřadu. Blíže neupřesněný zahraniční zájemce nabídl 790 milionů korun, což byla vyvolávací cena. Co s památkově chráněnými budovami v centru hlavního města bude, zatím příští majitel nerozhodl.
Stát prodal v dražbě bývalý klášter na náměstí Republiky v centru Prahy za vyvolávací cenu 790 milionů korun.
Stát prodal v dražbě bývalý klášter na náměstí Republiky v centru Prahy za vyvolávací cenu 790 milionů korun. | Foto: ČTK

Praha – Areál bývalého kláštera na náměstí Republiky v centru Prahy koupil blíže neupřesněný zahraniční zájemce. Stát za něj získá 790 milionů korun, což byla vyvolávací cena, která je zhruba o 23 milionů vyšší než odhadní cena. Dražební jistotu zaplatili jen tři zájemci.

Jde o nejvyšší cenu za státní budovu od prodeje nedalekých bývalých kasáren Jiřího z Poděbrad, dnešního Palladia, které v polovině 90. let prodalo ministerstvo obrany za více než 900 milionů korun.

Dvě budovy na lukrativní adrese prodával Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, ve třináctileté historii úřadu je to dosud nejdražší prodej.

Samotné licitování trvalo méně než pět minut. Nemovitosti se prodaly prvnímu zájemci, nikdo další totiž v dražbě nepřihodil.

Investora zastupoval advokát Josef Hlavička z advokátní kanceláře Havel, Holásek & Partners. "Klienta nemohu jmenovat, protože si nepřeje být zveřejněn. Je to zahraniční právnická osoba. Už je vlastníkem nemovitostí, a to i v České republice," řekl bezprostředně po dražbě.

Bývalý klášter na náměstí Republiky v centru Prahy.
Bývalý klášter na náměstí Republiky v centru Prahy. | Foto: ČTK

Co s památkově chráněnými budovami v centru hlavního města bude, zatím příští majitel nerozhodl. "O budoucím využití ještě není detailně rozhodnuto. Budova má různá využití - dá se použít na hotel, na konferenční místnosti a podobně. Zatím je předčasné cokoliv dalšího říkat. Musí se také zjistit, jaký názor budou mít například památkáři. Na základě toho se stanoví další využití," dodal Hlavička.

Podle něj však budova zcela jistě potřebuje zásadnější rekonstrukci. "Budova si zaslouží větší úpravy, protože je v trošku dezolátním stavu. Takže se určitě plánují nějaké úpravy. Budova v současném stavu nemůže sloužit svému účelu, to je evidentní," prohlásil advokát. O budoucím využití prý bude jasno nejdříve za několik měsíců.

V prostorách bývalého barokního kláštera sídlilo regionální pracoviště Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových pro střední Čechy. Loni se ale v rámci úsporných opatření přemístilo do ústředí úřadu na Rašínově nábřeží. Nyní jsou kanceláře už několik měsíců vyklizené.

Oslovení realitní poradci považovali vyvolávací cenu za vysokou. Budovy jsou sice na atraktivním místě, ale investor musí počítat s omezeními právě kvůli památkové ochraně.

Generální ředitelka Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) Kateřina Arajmu je s výsledkem spokojená. "Stoprocentně jsem s tou částkou spokojena, protože v posledních dnech jsem zaznamenala v médiích, že někdo nevěřil, že za tuto sumu se nám podaří objekt vydražit. Jenom bych ráda připomněla, že jsme desítky milionů korun nad znaleckým posudkem," uvedla.

Vydražené nemovitosti jsou 50 metrů od ulice Na Příkopě, kde jsou nejvyšší nájmy obchodních prostor v Česku, a naproti Obecnímu domu. Nedaleko je nákupní centrum Palladium, které ostatně začátkem roku změnilo vlastníka za rekordních 570 milionů eur. Prodávat se bude i blízký obchodní dům Kotva.

Vítěz dražby má nyní 60 dnů na zaplacení. Dražbu pro stát prováděla společnost Rak CZ, jež vyhrála výběrové řízení.

 

Právě se děje

Další zprávy