Byty na prodej docházejí. Za rok v Praze zdražily o pětinu, ukazuje nová statistika

Martina Marečková
26. 10. 2016 12:15
Z nabídky téměř zcela vymizelo bydlení v nejnižších cenových relacích. Není z čeho vybírat, a lidé proto kupují dražší byty. Průměrná cena většiny nových bytů v Praze už převyšuje 60 tisíc korun za metr čtvereční.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: komerční článek

Praha – Průměrná cena prodaného bytu v Praze stoupla během třetího čtvrtletí o 19,5 procenta v porovnání se stejným obdobím loňského roku. Vyplývá to ze společné statistiky developerských společností Trigema, Skanska Reality a Central Group.

Developeři prodávají metr čtvereční v pražských bytových projektech v průměru za 69 517 korun. "Výsledkem posledního vývoje na trhu s byty je, že téměř zcela vymizelo bydlení v těch nejnižších cenových relacích. Průměrná cena většiny nových bytů již převyšuje 60 tisíc korun za metr čtvereční," říká Marcel Soural, předseda představenstva společnosti Trigema.

V centru Prahy se metr čtvereční nového bytu prodává i za 150 tisíc korun. Ve zbytku republiky se průměrná cena nových bytů pohybuje kolem 42,5 tisíce korun za metr.

Nabídka v Praze znovu klesla – na 4300 bytů ke konci třetího čtvrtletí. Zásoba volných bytů v developerských projektech je o celou třetinu nižší než před rokem. Důvodem jsou podle developerů úřady, které povolování staveb brzdí. "Neplní se lhůty – před lety se to dalo předvídat, ale dnes už ne,“ říká Jiří Řezák z ateliéru Qarta Architektura.

Podle Sourala by mělo být na trhu mezi šesti a sedmi tisíci byty, aby si lidé měli z čeho vybírat. "Není z čeho vybírat, a lidé proto kupují dražší byty od 60 tisíc korun za metr čtvereční," dodává. V souvislosti s tím zdražují i starší byty, které podle Trigemy již dotahují ceny novostaveb.

Zároveň však zvolňuje tempo prodejů. Mezi červencem a zářím se v Praze prodalo 1450 bytů – téměř o 15 procent méně než před rokem.

Poptávka po novostavbách opadá i ve většině ostatních krajů s výjimkou Brna, Středočeského kraje a Moravskoslezského kraje. V Brně se ve třetím čtvrtletí prodalo meziročně o polovinu více bytů, oproti předchozímu čtvrtletí to bylo ale o polovinu méně. V absolutních číslech se jedná o 258 bytů. Průměrná meziročně cena vzrostla o desetinu na 54 300 korun za metr čtvereční.

Podle Sourala teprve výsledek za poslední tři měsíce roku prokáže, zda zájem o nové bydlení má sestupnou tendenci. Nejedná se podle něj o sezónní výkyv.

 

Právě se děje

Další zprávy