Zloděj otevře byt do dvou minut. Podle čeho si vybírá?

Věra Tůmová
27. 1. 2013 6:25
Průzkum mezi zloději zkoumal největší lákadla k vyloupení bytu
Foto: Jablotron

Praha - Špatně zabezpečená okna a sklepy ve vilách, rodinných a bytových domech jsou pro tuzemské zloděje největším lákadlem. Považují to totiž za nejjednodušší cestu, jak se dostat do domu.

Alespoň to tak uvádějí ti, kteří byli za vloupání odsouzeni a kteří pak odpovídali v unikátním průzkumu společnosti Jablotron.

Zhruba 82 procent oslovených pachatelů se chlubí, že průměrně zabezpečený byt otevřou do pěti minut. Téměř polovina z nich dokonce do dvou minut.

Takový průměrný byt mívá běžné vchodové dveře se zámky FAB a byt nebývá zajištěný žádným elektronickým systémem. Jen za rok 2012 přitom eviduje Policie ČR více jak 55 tisíc případů vloupání v celkové škodě takřka dvou miliard korun.

Kudy dovnitř

Češi neulehčují zlodějům přístup do svých domovů jen tím, že je nemají dostatečně zajištěné. Pomáhají jim i tím, že třeba ponechávají pootevřená okna. Více jak 80 procent z oslovených vězňů se do domů dostalo otevřeným nebo špatně zajištěným oknem.

„Právě ta celé tři čtvrtiny oslovených považují za nejsnazší cestu do objektů," uvádí k nezajištěným oknům zpráva z průzkumu. Naopak vchodové dveře jsou pro pachatele prý celkem oříšek a mezi vyloženě snadné propustky do objektů podle nich nepatří ani střecha.

Do domu se tedy podle zlodějů nejsnáze dostává přes okno (84 %), sklepem (74 %) a garáží (73 %).

Co zloděje odradí

Z průzkumu dále vyplývá, že z běžných zabezpečovacích systémů jsou pro zloděje největší překážkou alarmy (70 %), bezpečnostní dveře typu NEXT (69 %) a bezpečnostní skla (63 %).

Čtvrtina pachatelů si tak myslí, že proniknout do zabezpečeného objektu je dnes mnohem těžší než před deseti lety. Důvodem jsou právě lepší technologie a více bezpečnostních prvků.

Více než polovinu pachatelů by k odchodu přimělo i označení „Objekt je napojen na pult centrální ochrany" a stejný počet uvádí, že by si vloupání rozmysleli také díky hlídacímu psovi.

Neúčinné zabezpečení

Čtyři pětiny respondentů z řad zlodějů naopak uvedly, že sousedé ve vedlejším domě však pro ně nepředstavují žádnou překážku. Stejně tak ani houkající alarm, který není napojený na ochranku. V krádeži při jeho houkání dokážou prý pokračovat dvě třetiny z nich.

Navíc přes 60 procent dotázaných zlodějů uvádí, že alarm umístěný viditelně na domě je pro ně často lákadlem, že tam bydlí bohatí lidé.

„Pokud je ovšem objekt na pult centrální ochrany napojen, pro 54 procent respondentů je to už odrazující fakt," poznamenávají experti.

Podle vyjádření zlodějů jim v návštěvě domů a bytů rozhodně nezabrání ani venkovní žaluzie či fólie na oknech.

Překvapivé ovšem je, že řada zlodějů se nezalekne ani spících obyvatel bytu. „Vloupání do objektu, ve kterém spí jeho majitelé, má podle 42 procent respondentů své výhody. Alarm bývá vypnutý, a pokud pachatel pracuje tiše, jde to.

Kam se vloupat

Pokud bydlíte v panelovém domě, je pravděpodobné, že vás zloděj navštíví přes den, zatímco do rodinného domu se pokusí vloupat spíše v noci.

Zloději si objekty k vloupání vybírají nejčastěji podle tipů známých a podle sledování každodenních zvyklostí obyvatel domu. Na dočasně opuštěný byt je tak „upozorní" plná dopisní schránka i večer tma za okny.

Už 11 procent zlodějů se ale v dnešní době orientuje i podle sociálních sítí, a tedy podle toho, co tam lidé o sobě napíšou.

Zkušenosti českých bytových zlodějů zkoumal unikátní prosincový průzkum mezi 135 tuzemskými vězni, kteří byli odsouzeni právě za trestnou činnost vloupání do bytu, domu či obchodu. Dotazování mezi vězni se uskutečnilo ve věznicích Kynšperk nad Ohří, Ostrov nad Ohří a Stráž pod Ralskem, kterých se mimo jiné velmi silně dotkla také nedávná amnestie vyhlášená prezidentem Václavem Klausem. Jen ze tří uvedených věznic opustilo jejich brány díky amnestii více jak tisíc vězňů.

 

Právě se děje

Další zprávy