Živý plot: Když se ohraničení zahrady ujmou rostliny

Andrea Berniová
31. 5. 2013 18:00
Keře, ale i popínavé rostliny mohou vytvořit přírodní bariéru mezi zahradou a okolím
Živý plot musí být pravidelně zastřihován.
Živý plot musí být pravidelně zastřihován. | Foto: ISIFA/Thinkstock

Zahradu je většinou potřeba ohraničit plotem. Ten může být zcela nebo jen částečně zděný, ale i dřevěný či kovový. 

Pokud chcete, aby plot nenarušoval přirozený ráz zahrady, přemýšlejte o živém plotu. Často se kombinuje například kovový plot s živým - účelem je dopřát si v zahradě více soukromí.

Bude živý plot jehličnatý či listnatý?

Hradba z rostlin, která tvoří přírodní hranice zahrady, to je živý plot. Může být vytvořený z různých druhů rostlin. Oblíbené jsou jehličnaté (například cypřiš či jedlovec) i listnaté keře (například habr).

Výhodou jehličnatých rostlin je, že na rozdíl od listnatých na podzim neopadají, takže zahrada bude před zraky okolí skryta i během zimy. Plot je také možné vytvořit z kvetoucích rostlin. Záleží na přání majitele zahrady.

Sazenice, které později živý plot vytvoří, se dají samostatně zakoupit a vlastnoručně vysadit. Druhou možností je nechat tento úkol na firmě, která se zabývá realizací zahrad.

Plot z keřů je nutné upravovat, pravidelně stříhat a zarovnávat, aby měl vyhovující tvar a jeho větve nikde nepřekážely. Prodávají se speciální střihače a zastřihávače živých plotů, ale velké zahradní nůžky si s živým plotem také poradí.

Popínavé rostliny vytvoří přírodní stěnu

Kromě keřů mohou být živé ploty také z popínavých rostlin. Ty se vinou třeba po kovovém či zděném plotě. Pro vytvoření živého plotu z popínavých rostlin ale existuje i speciální kovová síťka, která se napne mezi sloupky. K síťce se nasázejí popínavé rostliny, které se po síťce budou plazit. Nakonec ji zakryjí a vznikne neprůhledná stěna z rostlin.

 

Právě se děje

Další zprávy