Zařizujete malý byt? Tady je pár snadných zásad

Andrea Berniová
25. 10. 2013 17:00
Jak to udělat, aby malý byt nevypadal tak stísněně a navíc nabízel co nejvíce prostoru
I malý byt se dá zařídit vkusně a efektivně
I malý byt se dá zařídit vkusně a efektivně | Foto: Panel Plus/ Jaroslav Hejzlar

Zařizování malého bytu není jednoduché. Při výběru jakéhokoli vybavení je potřeba přemýšlet o tom, zda se do bytu vejde a jestli nezabere zbytečně moc volného prostoru. Malý byt musí být zařízen chytře a efektivně. Plýtvání místem nepřichází v úvahu.

Problém může nastat s úložnými prostory. Žádný byt se bez nich neobejde, ale zaberou dost místa. Klasické dvoukřídlé skříně s otevíráním směrem ven navíc potřebují dostatek prostoru okolo sebe, aby se vůbec daly otevřít. Řešením by mohly být vestavěné skříně. Jejich největší výhodou je, že dokážou dobře využít prostor od podlahy až po strop, protože jsou vyráběné na míru každému interiéru. Dokonce i jejich vnitřní uspořádání se dá ovlivnit. Pro někoho se víc hodí několik tyčí na zavěšení ramínek, jinému budou zase vyhovovat jednotlivé poličky či zásuvky.

Vestavěné patro váš byt zvětší

Pokud má byt vyšší stropy, je možné toho při zařizování využít. Dost místa můžeme získat díky vestavěnému patru. To se často využívá k umístění postele - jde pak o patro na spaní, nebo o patrovou postel. Na patře může být ale také pracovní kout, anebo se využívá k místění úložných prostor. Díky vestavěnému patru se plocha bytu vlastně zvětší o několik čtverečních metrů.

Více místa může být v bytě alespoň přes den díky rozkládací posteli. Ta ale nemusí tělu poskytovat dostatečnou oporu a leckdy nedokáže klasickou postel plně nahradit.

Nedostatek místa v kuchyni vyřeší sklápěcí stůl a židle. Sklopný stůl je připevněný ke zdi. Jeho deska se kdykoli může zvednout tak, aby byla rovnoběžně se zdí. Když se tedy stůl zrovna nepoužívá, nemusí zabírat v kuchyni vůbec žádné místo. Sklápěcí židle se pak dají jednoduše složit a opřít o zeď či uklidit například do vestavěné skříně.

Kolem dveří musí být vždy dostatek místa, aby se daly pohodlně otevírat. To může být v malých interiérech problém. Řešením by mohly být posuvné dveře. Zasouvají se do zdi, anebo před zeď a manipulace s nimi nevyžaduje tolik prostoru jako je tomu u klasických dveří.

Byt může alespoň vypadat prostorněji

Díky několika jednoduchým trikům může i malý byt vypadat opticky větší. Začít se dá od podlahy. Byt se zdá větší, pokud je podlaha ve všech místnostech stejná, nejsou tedy mezi pokoji viditelné „hranice" tvořené přechody mezi podlahami. Interiér by měl být vymalován i zařízen spíše ve světlých barvách. Bude tak působit vzdušněji. Tmavé barvy mohou způsobit, že bude pokoj vypadat menší. S jeho optickým zvětšením naopak mohou pomoci zrcadla.

 

Právě se děje

Další zprávy