Vtip v architektuře? Podívejte se, že to je možné

Vtip v architektuře? Podívejte se, že to je možné
NL Architects/ Slovenská národní galerie, Bratislava  Jako reakci na stupidní podobu reklamy umístěnou na přemostění Slovenské národní galerie v Bratislavě vytvořilo holandské studio NL Architects projekt Feel the difference, ve kterém přeměnili její brutalistní fasádu na nakloněnou dálnici s auty v reálné velikosti.
NL Architects/ Multi Mill, Amsterdam  Otočné pódium Multi Mill, kombinující divadelní prostor s kinem a přehlídkovým molem. Velmi zajímavý a hravý příspěvek NL Architects pro veřejný prostor amsterdamského přístaviště. Jenom ne nudu!
Terunobi Fujimori/ Takasugi-an House  „Velmi vysoký čajový dům" od jednoho z nejdiskutovanějších japonských architektů. Umístěný ve výšce 6 m na vrcholech 2 kaštanů je návratem do krajiny dětských her. Levitující čajový obřad, kontemplace ve vesmíru či reminiscence na pohádkové domy na kuřích nožkách.
Neutelings/ Shipping and Transport College, Rotterdam  Budova Mezinárodního centra námořní školy připomínající periskop atomové ponorky kotvící v řece Maase. Skulpturální architektura s výjimečným prostorovým řešením, která se stala dominantou rotterdamského přístavu. Nadsázka, hravost, barevnost.
Foto: Archív Galerie Jaroslava Fragnera
Věra Tůmová
20. 3. 2012 7:00

Humor si spojí s architekturou jen málokdo. Přesto existuje řada prestižních světových autorů, kteří se jej nebojí a do svých děl dokážou zakomponovat vtip a nadsázku. Ve spolupráci s Danem Mertou, ředitelem Galerie Jaroslava Fragnera, vám přinášíme vybranou kolekci vtipných architektonických kousků.

 

Právě se děje

Další zprávy