Tepelné čerpadlo: ekologické vytápění a ohřev vody

Andrea Berniová
14. 9. 2012 11:07
Jde sice o velkou investici, ta se vám ale časem vrátí díky nízké spotřebě elektřiny
Jak funguje tepelné čerpadlo?
Jak funguje tepelné čerpadlo? | Foto: Isifa/Thinkstock.cz

Chtěli byste svůj dům vytápět ekologicky a zároveň nebýt tolik závislí na energetických firmách? S tepelným čerpadlem vás už ceny vytápění nemusejí trápit. Teplo si vyrobíte sami, stejně tak můžete ohřívat vodu. Budete potřebovat jen minimální množství elektrické energie.

Pořizovací cena tepelného čerpadla je vysoká, ale jde o investici, která se vrátí. Jeho používáním totiž ušetříte spoustu peněz za teplo a ohřev vody. A proč je využívání tepelného čerpadla ekologické? Nedochází ke vzniku spalin a není tak poškozována ozonová vrstva.

Jak čerpadlo pracuje?

Existuje několik typů čerpadel. Jedno z nich bere teplo ze země.  Jak to vlastně funguje? Pro tepelné čerpadlo se vytvoří vrt, díky kterému může být využíváno teplo z půdy. Čerpadlo ho pak převede na vyšší teplotní hladinu. Se vzniklým teplem můžete vytopit dům, anebo ohřát vodu. V zemi je zabudován zemní kolektor. V něm cirkuluje směs, která se v půdě vždy ohřeje. Teplo z ní je pak odebráno ve výměníku a směs se vrací zpět do hlubin, aby se znovu ohřála. Teplo ale může být odebíráno i ze vzduchu. K tomu slouží čerpadlo typu vzduch-voda, které dokáže získávat teplo ze vzduchu i v zimě, kdy se teploty pohybují pod nulou.

V létě si můžete užívat chladu

Čerpadla se skládají z vnější a vnitřní části. Ta vnitřní má rozměry asi jako klasický kotel. Velikost vnější části se liší podle toho, odkud je teplo získáváno.

V létě pak tepelné čerpadlo můžete využít jako klimatizaci - stačí ho přepnout na zpětný chod a bude interiér ochlazovat. Čerpadlem můžete vytápět i bazén. Tento typ ohřevu vody je efektivnější než ten solární.

 

 

Právě se děje

Další zprávy