Tady by chtěl bydlet každý. Slavné vily v jižních Čechách

Tady by chtěl bydlet každý. Slavné vily v jižních Čechách
Vila Antona Eggerta Josef Sandner, 1859-1860 Na Sadech 27, České Budějovice  Vila pro budějovického měšťana, obchodníka, podnikatele a majitele realit Antona Eggerta vyrostla v letech 1859-1860. Jejím autorem byl s největší pravděpodobností místní stavitel Josef Sander, i když historici o tom dndes nejsou stoprocentně přesvědčeni.  Eggertova vila nepochybně představuje na dlouhou dobu jedinou skutečnou vilovou architekturu ve městě a je zároveň spojnici mezi empírovou architekturou, v Českých Budějovicích dosti vitální, a nastupujícím historismem.
Vila Adolfa Raaba Dušan Samo Jurkovič, 1899-1900 Sedláčkova 434, Písek  Stavebníkem vily v Písku se stal továrník Adolf Raab, který ve městě v roce 1899 vybudoval vlastní strojírnu a slévárnu, jeden z největších závodů toho druhu v jižních Čechách. Raabova vila patří k prvním Jurkovičovým samostatným stavbám. Lze z ní vyčíst architektův záměr odklonit se od tvarosloví historických slohů a užít místo toho formy folklóru. Lidovou tvorbou, avšak i tradicí takzvaného „švýcarského slohu", se architekt inspiroval jak při navrhování střechy a stříšek s vyřezávanými podpěrami, tak i při dekoraci fasád. Okna a nároží vily ozdobil Jurkovič rámci, které poskládal ze stylizovaných částí lidových staveb.  Ve vile bydlely dvě rodiny. Do přízemí i patra architekt vložil dva stejné byty sestávající ze tří pokojů a kuchyně, další pokoj bychom našli v podkroví. Vila je dnes kulturní památkou. Stále jí obývají Raabovi potomci.
Vila Maria František Bílek, 1901 Příběnická 738, Tábor  Vila Maria stojí ve vilové čtvrti za Bechyňskou bránou v Táboře. Postavil jí táborský stavitel T. Brtník podle vlastních plánů z roku 1901, ke spolupráci na návrhu fasád však přizval sochaře Františka Bílka. Taková dělba práce, kdy si stavitel ponechá v kompetenci konstrukci a půdorysy a umělecky vzdělaného architekta či výtvarníka pozve pouze k okrášlení domu zvnějšku, byla na přelomu 19. a 20. století obvyklá.  Fasády táborské vily Maria se vyznačují odvážně taženými křivkami a patří tak k nemnoha ukázkám vlivu bruselsko-pařížského secesního stylu Art Nouveau na ranou českou modernu. Dům je kvůli tvaru pozemku vystavěn terasovitě, v jižní polovině má sklep, na něm spočívá zvýšené přízemí, ve kterém se nacházely hlavní obytné prostory, a o patro výš obytné podkroví. Dnes je vila neobydlena a bohužel pomalu chátrá.
Vila Vendelína Máchy Jan Kotěra, 1902-1903 Libušina 188, Bechyně  Objednavatelem vily „Vlasta", vzniklé dostavbou staršího domu v letech 1902-1903 podle projektu zakladatele české moderní architektury Jana Kotěry, se stal majitel velké pekárny na Arbesově náměstí v Praze-Smíchově Vendelín Mácha, mecenáš umění a příslušník pražské intelektuální společnosti U dlouhého stolu.  Vykladači Kotěrova díla se shodli v názoru, že právě Máchova vila v Bechyni představuje Kotěrovo dílo nejvíce poučené anglickou vilovou architekturou. Vliv Angličanů se projevil v malebnosti spojení mezi starou a novou částí domu, v zaobleném rizalitu vrcholícím hrázděným štítem a dalších motivech.
Foto: Hugo Moc
Věra Tůmová
31. 3. 2012 0:00

Výstava Slavné vily Jihočeského kraje probíhá od 12.4. do 4. května v Českých Budějovicích. Seznámí vás s ojedinělými rodinnými vilami od předních českých i zahraničních architektů. Akci organizují agentura Foibos a Hypoteční banka.

 

Právě se děje

Další zprávy