Přitopte si krbovými kamny a relaxujte u praskání ohně

Andrea Berniová
3. 10. 2012 8:54
Krbová kamna vybírejte hlavně podle výkonu a nezapomeňte se o ně správně starat

Venkovní teploty už často klesají k nepříjemným hodnotám, obzvlášť ráno a večer. Jak doma topíte? Máte podlahové topení, plynový kotel či infrapanely, třeba v podobě topných obrazů? A přemýšleli jste už o pořízení krbových kamen? Můžete si jimi pouze přitápět a doplnit tak váš stávající způsob vytápění.

Pokud si pořídíte kamna s proskleným ohništěm, budete si pak užívat nejen tepla, ale i pohledu do plápolajícího ohně, což můžete brát jako způsob relaxace.

Krbová kamna vybírejte podle výkonu

Pokud si budete přítápět krbovými kamny, můžete díky tomu ušetřit. Palivové dřevo i dřevěné brikety či pelety patří totiž k levnějším palivům. V mírných chladech si možná vystačíte jen s krbovými kamny a nemusíte tak ještě uvádět do chodu třeba plynový kotel. Při výběru kamen se řiďte nejen jejich vzhledem, ale hlavně výkonem.

Ten se odvíjí od velikosti prostoru, který chcete vytápět. Pokud si hodláte kamny jen trochu přitopit, postačí ta méně výkonná. Jestli ale budou krbová kamna jediným způsobem vytápění u vás doma, pořiďte si silnější.

Nezapomeňte na pravidelnou údržbu kamen

Nevýhodou krbových kamen je jejich náročnější údržba. Ať už do nich vkládáte dřevo či třeba brikety, je potřeba kamna vždy vyčistit od toho, co po spalování zbude. Asi nejlepší je pořídit si přímo vysavač popela. Ten odstraní popel efektivně a bez jeho víření.

Klasické vybírání popela pomocí lopatky není příliš pohodlné, navíc pak budete mít popel opravdu všude. Začouzené sklo na dvířkách kamen je potřeba často čistit, nejlépe po každém použití kamen. Čištění skla nepodceňujte, čím později s ním začnete, tím hůře půjdou nečistoty odstranit. Dnes seženete čistidla určená přímo pro údržbu kamen.

 

Právě se děje

Další zprávy