Přemýšlíte o interiérovém stínění? Zkuste žaluzie

Andrea Berniová
16. 3. 2013 9:30
Žaluzie ochrání váš interiér nejen před sluncem, ale i pohledy okolí
Žaluzie jsou oblíbeným druhem interiérového stínění
Žaluzie jsou oblíbeným druhem interiérového stínění | Foto: Isifa/Thinkstock

Jaro se pomalu blíží a s ním přijdou i slunečné dny. Pokud ještě nemáte v oknech žádný druh stínění, měli byste o něm začít přemýšlet, než se slunce začne do okenních tabulek opírat větší silou. Zvlášť pokud máte v bytě či domě velká okna, ochranu před slunečním žárem určitě oceníte.

V příliš vyhřátém interiéru se vám nebude dobře spát a můžete mít problémy se soustředěním.

Stínění ale nemusí mít za úkol jen odrážet slunce, ale zbaví vás také pohledů okolí a zajistí vám soukromí.

Dřevěné, nebo hliníkové žaluzie?

Oblíbeným typem stínění jsou žaluzie. Hodí se téměř do každého interiéru a manipulace s nimi je snadná a rychlá. Klasikou jsou hliníkové žaluzie, které se snadno udržují. Můžete vybírat ze široké škály jejich barev.

Pokud se vám hliníkové žaluzie nelíbí, můžete si pořídit dřevěné. Žaluzie se dají zatahovat ručně, ale také pomocí elektrického ovládání.

Meziokenní žaluzie nepotřebují údržbu

Můžete mít vnitřní či venkovní, ale také meziskelní neboli meziokenní žaluzie. Ty se umisťují do rozebíratelných oken. Velkou výhodou tohoto typu žaluzií je, že nevyžadují žádnou údržbu.

Z vnitřních žaluzií musíte otírat prach, ale u meziskelních to není třeba. Tento typ žaluzií byl dříve velmi oblíbený, a to zejména díky tomu, že rozebíratelná okna se dala najít v každém paneláku.

Dnes jsou populární okna s izolačním dvojsklem, do kterých se žaluzie neumisťují. Jestli ale máte rozebíratelná okna, přemýšlejte právě o meziskelních žaluziích.

Můžete si ale vybrat i jiný typ stínění - třeba rolety, závěsy, anebo markýzy.

 

Právě se děje

Další zprávy