Nemáte na chatě kanalizaci? Pomůže septik

Andrea Berniová
10. 8. 2012 9:22
Septik dokáže odpadní vodu částečně vyčistit sám. Zbytek zajistí filtr

Pokud není váš dům napojený na obecní kanalizaci, pravděpodobně máte septik či žumpu. Rozdíl tkví v tom, že žumpa je jímka, ze které obsah nikam neodtéká. Její vyprázdnění provádí fekální vůz. Septik oproti tomu nabízí odtok. Dnes se ale stavba septiku povoluje jen v některých místech, především u rekreačních objektů, tedy chat a chalup.

Jak vlastně septik vypadá?

Septik se skládá z několika komor, které byly dříve betonové, dnes už se ale setkáte spíše s plastovými septiky. Beton je pouze pod jejich dnem. V nádobách septiku se usadí kal ze splaškové vody, čímž se odpadní voda částečně vyčistí (předčistí). K tomu dochází v první komoře septiku.

V druhé komoře se usazuje jemný kal a ze třetí komory je pak vyčištěná odpadní voda odváděna ze septiku. Tato voda se pak měla být vypuštěna do půdy či do řeky.

Míra jejího vyčištění pomocí usazování ale nestačí, proto by se měla ještě „dočistit. To obstará zemní filtr, který vodu biologicky vyčistí. Kalu usazeného v septiku byste se měli každý rok zbavovat - nechat ho odčerpat.

Je nutné mít povolení?

K postavení septiku potřebujete povolení, stejně tak musíte mít povolení k vypouštění. Můžete o něj zažádat na vodoprávním úřadě. Septik vybírejte podle toho, kolik osob bude v domě přebývat.

Septik může být hranatý, ale také kruhový. Musí být vyrobený z kvalitního materiálu, který odolá vlhkosti a také agresívním splaškovým vodám.

Dnes koupíte různé prostředky, které jsou určeny k čištění a údržbě septiků. Nabízejí mimo jiné i likvidaci zápachu, který může septik vydávat. Zápach by vám mohl znepříjemňovat čas strávený na zahradě.

 

Právě se děje

Další zprávy