Nebezpečný kouř od sousedů? Úředníci budou moci zkontrolovat, čím lidé topí, souhlasí poslanci

Adéla Skoupá Adéla Skoupá
Aktualizováno 7. 9. 2016 13:51
Sněmovna schválila novelu zákona o ovzduší, která má lépe chránit zdraví lidí. Úředníci s experty budou moci - za určitých podmínek - zkontrolovat kotle přímo v domácnostech. Zastánci zpřísnění říkají, že v okolních státech jsou kontroly běžné, kritikům ale vadí narušení soukromí. Opoziční TOP 09 a ODS chtějí novelu napadnout u Ústavního soudu.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Thinkstock

Praha – Úředníci zřejmě od příštího roku získají právo vstoupit do domácnosti, odkud vychází „podezřelý“ kouř, a zkontrolovat, zda člověk netopí v kotli odpadky. Návrh zákona o ochraně ovzduší dnes po dlouhých debatách schválili ve finálním čtení poslanci a poslali jej do Senátu.

Pokud projde, dostanou sousedé či starostové do rukou možnost, jak zabránit lidem v pálení PET lahví nebo jiných zdraví nebezpečných odpadů v domácích kotlích. To je sice protizákonné i nyní, postihovat lidi, kteří takto otravují vzduch, se ale zatím nedaří.

Od roku 2017 má hrozit až padesátitisícová pokuta, jestliže pálení odpadků úředníci a experti lidem prokážou. Ta by následovala i v případě, že je člověk do domácnosti odmítne pustit.

Opoziční poslanci, ale i koaliční lidovci kritizují, že jde o zásah do domovní svobody, který by navíc mohl vést k sousedské šikaně. Podnět k návštěvě by totiž mohli dát úředníkům i nespokojení lidé, třeba formou souvislého videozáznamu kouře proudícího z komína.

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO), který s návrhem přišel, ale opakuje, že se do domů nikdo vlamovat nebude. Půjde hlavně o prevenci. Připomíná, že dosud taková možnost potrestat znečišťovatele chybí.

„Jsem přesvědčen, že slušný člověk se nemusí bát a neměl by být problém prokázat jasné důkazy, že k ničemu takovému nedochází. Nový paragraf chrání a měl by být prevencí proti chronickým čudilům a čmoudilům, proti kterým dnes de facto není ochrana,“ vysvětloval dnes před poslanci ministr.

Poté, co dostanou věrohodnou informaci o tom, že člověk zplodinami z domácího kotle zamořuje ovzduší, pošlou mu úředníci nejprve upozornění. A teprve pokud to nepomůže a situace se nezmění, zaklepou společně s odborníkem na technický stav kotle u jeho dveří, aby zařízení a topivo zkontrolovali a odebrali vzorky popele ke zkoumání.

Tuhými palivy podle posledního sčítání lidu v roce 2011 topí v Česku kolem 660 tisíc domácností. Až 80 procent z nich má přitom starší kotle, které umožňují pálit odpadky, a pouštět tak do vzduchu popílek a hlavně rakovinotvorný benzo(a)pyren.

S Brabcovým návrhem dnes nesouhlasilo 48 poslanců. Někteří předtím neúspěšně navrhovali, aby se z materiálu vypustila právě možnost domovních prohlídek. „Fascinuje mě, že na začátku druhé dekády jednadvacátého století nejsme schopni vypracovat a používat metodu, která by dokázala analyzovat zplodiny z kouře jinak než vniknutím do domu,“ podivoval se například poslanec Jan Zahradník za ODS, který navrhl možnost prohlídek vypustit.

Odpůrci navrhovali možnost kontroly například pomocí dronů, které se vznesou nad domy a odeberou vzorky kouře. Podle ministra životního prostředí ale zatím takové metody nejsou příliš spolehlivé a drony navíc omezují domovní svobodu podobně jako prohlídky.

Přestože někteří poslanci argumentovali tím, že metoda není výchovná a zatíží podle nich sociálně slabé lidi, na které se snesou dluhy a exekuce, návrh nakonec prošel. „Vycházíme z proseb stovek starostů, kteří se obracejí na kraje s tím, že není možné zákaz spalování odpadů vynutit. Oslovení právníci potvrdili, že zákon není protiústavní,“ hájil návrh Brabec.

Opoziční strany ODS a TOP 09 už ale oznámily, že schválenou novelu zákona o ochraně ovzduší napadnou u Ústavního soudu. Předpis podle lídrů opozice narušuje domovní svobodu.

 

Právě se děje

Další zprávy