Máte orchideje a kaktusy ve skleníku? Přitopte jim!

td
21. 2. 2012 5:03
Zahradní skleník umožní pěstovat vlastní zeleninu, únor potom patří přípravám na jaro
botanická zahrada Liberec
botanická zahrada Liberec | Foto: web botanické zahrady

Jakmile se odhodláte investovat do domu s velkou zahradou, často je toto rozhodnutí inspirováno touhou po zeleninové zahrádce a pěstování vlastních produktů. Zejména v době, kdy se bio skloňuje ve všech pádech, představuje zahrada neocenitelný zdroj ekologicky pěstované zeleniny. Příroda je ale neúprosná a v zimě si na domácích rajčátkách zkrátka nepochutnáte.

Částečným východiskem z této situace je zařízená zahradního skleníku, který během chladného období umožňuje zachovat pro rostliny vhodnou teplotu.

Jak připravit skleník na další sezónu?

Nejjednodušší cestou je pořídit si obyčejný skleněný skleník bez vytápění, ten však během zimy poskytne přístřeší pouze trvalkám a odolným rostlinám. Právě v těchto dnech je však ideální doba na jeho revitalizaci a přípravy na další sezónu. Ta spočívá zejména v odstranění starých rostlin, důkladného odstranění plevele a zrytí zeminy. Během února je také vhodná doba na zarytí hnojiva v podobě mrvy.

Kaktusy a orchidejte na zahradě? Proč ne, stačí jim přitopit

Pokud ale toužíte po zeleni i během zimy, vhodnou volbou by mohl být skleník temperovaný. Částečně vytápěný skleník ocení zejména celoroční pěstitelé rostlin, jakými jsou orchideje, kaktusy nebo palmy. Tento typ skleníku však poskytuje pouze příjemnější teploty, které nejsou extrémně vysoké. Pro milovníky tropických rostlin se proto hodí další varianta, a to teplý skleník, ve kterém se teploty vyšplhají až na 20 stupňů.

Základem každého skleníku je co nejkvalitnější tepelná izolace. K tomu pomohou například stěny potažené bublinkovou fólií nebo rohy utěsněné silikonem. Pokud o nákupu teprve uvažujete, poohlédněte se po konstrukci z polykarbonátu.

 


 

Právě se děje

Další zprávy