Kupujete dům? Nechte jej prohlédnout expertem, ušetříte

Veronika Skálová Veronika Skálová
9. 11. 2011 13:51
Služba inspekce nemovitostí je u nás stále poměrně neznámá, budoucímu majiteli ale může ušetřit statisíce.
Foto: Jan Langer

Stříbro - Koupit zajíce v pytli chce cíleně asi málokdo. Zvlášť, když se cena nepočítá na deseti, sto ani tisícikoruny. I to je důvod, proč do autobazarů vyráží řada lidí v doprovodu známého automechanika nebo alespoň někoho, kdo se v motorech vyzná.

Přitom na prohlídku domu nebo bytu, který chtějí koupit, vyráží lidé mnohdy bez nezávislého, ale věci znalého jedince. Náklady na opravy, které mohou z nedostatků nemovitosti vzniknout, mohou dorůstat astronomických částek.

Objednat si posudek od nezávislého odborníka ale není v Česku obvyklé. Nejspíš i to je důvod, proč firem, které tuto službu nabízí, zatím není mnoho.

Jednou z nich je i společnost Ladislava Stacha, který začal tuto službu nabízet asi před dvěma lety poté. "Jako vystudovaného stavaře mě k tomu inspiroval článek o této službě, která ve Spojených státech, ale i v západní Evropě běžně funguje. Ohlas zatím příliš velký není, protože u nás je to služba prakticky neznámá," konstatuje majitel firmy Stach.cz stavby.

Protože pro prodávajícího je prioritou obvykle včasná koupě, stejně jako pro realitní kancelář, inspekci nemovitostí pravděpodobně využije hlavně kupující.

Argument pro slevu

V praxi to vypadá tak, že inspektor vyrazí na prohlídku vyhlédnuté nemovitosti spolu s majitelem (nebo bez něj) a v jejím průběhu fotografuje možné problémy.

"Dívám se například na různé plísně nebo praskliny ve zdech a snažím se zjistit jejich původ, sleduji rozvody vody, elektřiny a všechny další potenciální zdroje potíží," popisuje Stach.

Po prohlídce inspektor svému klientovi buďto nastíní svá zjištění ústně, nebo zpracuje písemnou zprávu i s fotodokumentací a předpokládaným odhadem nákladů na opravu zjištěných problémů. Tuto zprávu pak může zájemce o nemovitost použít jako argument, pokud se rozhodne požadovat po majiteli domu nebo bytu slevu.

Cena takovéto inspekce se podle Stacha pohybuje kolem 2 500 korun, ale záleží i na velikosti nemovitosti a dalších požadavcích klienta.

Objednat si tuto v Česku zatím nepříliš obvyklou službu se rozhodně vyplatí všem, kdo chtějí koupit starší dům nebo byt, ale nečekané komplikace mohou čekat i na čerstvé majitele novostaveb.

Kupující jsou zatím stále ještě vládci realitního trhu v Česku a s pádným argumentem v ruce mají šanci si dohodnout s prodávajícím velmi často slevu.

 

Právě se děje

Další zprávy