Co vám pomůže lépe prodat či koupit byt

Věra Tůmová
12. 9. 2012 7:00
Prodej nemovitosti mohou urychlit nové, ale placené služby
Foto: Panel Plus/ Kateřina Mlejnková

Praha - Kontrola vyhlédnuté kupované nemovitosti, tvorba kvalitních plánků prodávaných bytů či vybavení bytu půjčenými rekvizitami kvůli prodeji, to vše jsou služby, které se snaží nyní uchytit na českém trhu rezidenčních nemovitostí. Čechům, kteří nejsou až tak zvyklí běžně prodávat a kupovat nemovitosti, mají nové služby zlepšit standard obchodování s nemovitostmi.

Někteří specialisté si od nových služeb pro kupce i prodejce bytů dokonce slibují, že "pohnou" s nepříliš dynamickým nemovitostním trhem. "Ocenit by je prý mohli zvláště opatrní investoři, kteří po ekonomické krizi důkladněji zvažují, za co své peníze utratí," říká Ctibor Hůlka ze společnosti Dek.

Nejprve se chrání kupci…

Důkladné prověřování kvalit prodávané nemovitosti ještě před prodejem začala letos na jaře v Česku nabízet patrně jako první na trhu tuzemská skupina Dek. Vyplývá to z vyjádření poradkyně předsedy České komory autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě Marie Báčové pro deník Aktuálně.cz.

Se službou nazvanou Nemopas společnost Dek vytvořila metodiku, která byty a rodinné domy hodnotí před prodejem podle sedmi základních parametrů. Podle nich prověřuje například statiku, izolaci před vlhkostí, hluk nebo stav technického zařízení budovy.

Chránit kupce před zakoupením neudržovaných, nekvalitně postavených či špatně rekonstruovaných nemovitostí bez informací o jejich stavu, chtějí ale už i další společnosti.

Zájem projevila například franšíza ABCHI Home Experts s licencí od A Buyer's Choice Home Inspections. Ta by se měla na českém trhu představit ještě letos a to již v třetím zářijovém týdnu. Z tuzemských firem nabízí podobnou službu dále i společnosti Bytecheck nebo Absolut-In. Prověřování stavu střech pak nabízí ve formě takzvané inspekce řemesla také Cech klempířů, pokrývačů a tesařů.

Jiné služby se zase orientují na prodejce

Na majitele bytů, kteří chtějí zrychlit prodej bytu či domu, se pak podle ankety ČTK zaměřily další společnosti.

Společnost Bonus Group, která má licenci od britské společnosti Residence Visage, chce majitelům prodávaných nemovitostí pomoci především s tím, jak upravit byt či dům, aby se lépe prodával.

Zájemci, kteří budou prodávat vystěhovaný prázdný byt, si tak budou moci od společnosti půjčovat nábytek a bytové doplňky, které jejich byt zútulní a zatraktivní pro budoucí kupce. Tato služba by měla fungovat již od letošního podzimu.

"Vycházíme z poznatku, že přes 90 procent lidí si nedokáže představit, jak by vypadal prázdný byt, když se zařídí nábytkem," vysvětlila pro ČTK projektová manažerka společnosti Residence Visage Jana Rybínová. Podle ní jde již o léta v zahraničí prověřenou službu prodejcům nemovitostí. Řadu let ji úspěšně využívají například majitelé nemovitostí v USA či ve Velké Británii.

Další novinkou na tuzemském realitním trhu by měla pak být nabídka společnosti Floorplans, která se týká vytváření půdorysů prodávaných nemovitostí. Nejvíce by se to pak mělo týkat starších nemovitostí.

"Dosud se půdorysy u starších nemovitostí objevovaly na českém trhu jen sporadicky. Hlavní myšlenkou naší společnosti je, aby realitní kanceláře poskytovaly půdorysy ke všem svým nemovitostem, aby klient dostával úplné a pravdivé informace," uvedl pro ČTK majitel Floorplans a bývalý profesionální hokejista Miroslav Křivánek.

Tržní potenciál je ale podle majitele společnosti přitom nejen v rezidenčních nemovitostech, ale i u administrativních budov či dalších nebytových prostor.

Floorplans, která má licenci rovněž od britské společnosti, chce v prvním roce získat zakázky minimálně na 10 tisíc plánků. Opírá se přitom o zkušenosti firmy Making Plans a její průzkumy britského trhu. Z nich vyplývá, že přehledný půdorys pomáhá rychlejšímu prodeji bytu.

Hlavní výhodou nové služby vzhledem k dosavadní tuzemské konkurenci má být podle Křivánka jednoduchost, přehlednost a výrazně nižší cena zhotovených půdorysů. V nabídkách tuzemských realitních portálů je nyní podle něj asi 200 tisíc nemovitostí.

 

Právě se děje

Další zprávy