Co s malým bytem? Pomozte si vestavěným patrem

Andrea Berniová
16. 8. 2013 14:50
Možností, jak získat víc prostoru v malém bytě, není zase tak málo
Prostor v malém bytě je potřeba efektivně využít.
Prostor v malém bytě je potřeba efektivně využít. | Foto: Panel Plus/ totostudio

Zařídit nepříliš rozměrný interiér tak, aby se do něj všechno vešlo, a zároveň zbylo ještě dost místa pro pohodlný pohyb, není jednoduché. Existuje ale několik pravidel, díky kterým bude tento úkol snazší.

Dost místa v bytě zabírá postel. Ať už je to ta manželská v ložnici, anebo postele v dětském pokoji. V poslední době jsou oblíbeným řešením patrové postele, lépe řečeno vestavěná patra. Díky patru na spaní se vlastně plocha bytu zvětší o několik čtverečních metrů. Postel je umístěna tak vysoko, aby se pod ní dalo pohodlně procházet. Získaný prostor se tak dá využít k umístění skříněk, psacího stolu nebo třeba sedací soupravy.

Vestavěná patra se dají využít i jako úložné prostory, ale také k vytvoření malého pracovního koutu. Patro může mít samonosnou konstrukci, anebo podpěru. Oblíbená jsou dřevěná patra, mohou být ale také z oceli či laminových desek. Na patro se dá pohodlně vystoupat po schodech, v případě skutečně malých místností také po žebříku. Výška patra se liší podle výšky stropu.

Patrová postel se hodí spíše do interiéru s vysokými stropy. Pro ty ostatní by mohla být řešením rozkládací postel.

Spojením místností získáte víc místa

Problém s nedostatkem prostoru v koupelně je možné vyřešit díky spojení koupelny a toalety, pokud spolu tyto dvě místnosti sdílejí jednu stěnu. Jde ale o nákladnější opatření a koupelna posléze pravděpodobně bude vyžadovat celkovou rekonstrukci.

Více prostoru může přinést také nahrazení vany sprchovým koutem či koupě úzké pračky, která se hodí právě do malé koupelny. Pojme většinou o něco méně prádla než klasická pračka, ale její kompaktní rozměry jsou velkou výhodou a na výkonu jí nijak neubírají. Úzké pračky nabízejí stejné funkce jako ty klasické a mohou být i úsporné.

Spojení kuchyně a obývacího pokoje, to je další možnost, jak ušetřit trochu místa a zároveň zajistit, aby interiér vypadal prostorněji a vzdušněji.

Vestavěné skříně využijí každý centimetr

V malém bytě bývá nedostatek úložných prostor. Klasické skříně zabírají dost místa a často nevyužijí prostor efektivně. Řešením by mohly být vestavěné skříně. Jejich výhoda tkví v tom, že se dají vyrobit na míru každému interiéru a problémem nejsou ani atypické rozměry.

Vestavěná skříň využije každý centimetr místa - i pod šikmou střechou. Dá se tedy umístit také do podkroví. Díky posuvným dveřím se hodí i do úzkých místností. Co se týče materiálu, často se pro výrobu posuvných dveří skříně používají lamino desky či dýhované desky.

Vnitřní uspořádání skříně se dá navrhnout na míru. Může se skládat jen ze zásuvek, poliček či tyčí pro zavěšení ramínek s oblečením. Do vestavěné skříně je možné schovat například i sušák na prádlo, žehlicí prkno či vysavač.

 

Právě se děje

Další zprávy