Ceny nových bytů v Praze za rok vyrostly téměř o pětinu. Docházejí levné byty

ČTK Martina Marečková, ČTK
Aktualizováno 14. 7. 2016 22:01
V Praze vzrostly meziročně ceny nových bytů o 18,7 procenta. Dramaticky, o 51 procent, se zvýšily prodeje novostaveb v Brně. V menších městech ceny stagnují či mírně klesají.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Panel Plus/ Jaroslav Hejzlar

Praha - Průměrná cena nově stavěných bytů v Praze je aktuálně 65 922 korun za metr čtvereční. Je to téměř o 10 procent více než v prvním čtvrtletí letošního roku a o pětinu více než před rokem. Vychází to ze společných statistik developerů Trigema, Skanska Reality a Central Group. Meziročně se ceny zvýšily už o 18,7 procenta.

“Do nabídky se nedostává dostatečné množství nových bytů a mizí rychle levné byty. Nemáme co prodávat,” zdůvodňuje tento trend Marcel Soural, předseda představenstva Trigemy. Díky tomu se více prodávají i dražší byty.

K růstu cen přispívá pomalý proces povolování staveb. “Nestíháme povolovat tolik bytů, kolik by se od nás očekávalo. To je primární příčina zdražování. Není to tak, že by developeři dramaticky zdražovali,” dodal Soural.

Počet takzvaných dostupných bytů se meziročně snížil z téměř sedmi tisíc o třetinu, na současných 4650 bytů. Na obrovský zájem po novém bydlení mají vliv výhodné úrokové sazby na hypotéky, nízká nezaměstnanost a s tím spojená důvěra lidí v pozitivní vývoj ekonomiky.

Praha se zahustí

Schválený metropolitní plán podle Sourala dává jasný signál, že by se do budoucnosti Praha neměla příliš rozšiřovat, ale spíše by se měla zahušťovat stávající zástavba. "Tak je to obvyklé i jinde ve světě," doplnil. Ve srovnání s řadou dalších středoevropských měst, jako jsou například Mnichov, Berlín nebo Vídeň, tempo výstavby i povolování novostaveb v Praze podle studie zaostává. Ve Varšavě se staví dokonce třikrát více nových bytů.

"Pokud k porovnání tempa výstavby přidáme aktuální data o vývoji cen, jasně vidíme, že nízký objem i tempo výstavby povede k dalšímu zdražování," dodal partner poradenské společnosti KPMG Pavel Kliment. Podle Sourala je další příčinou růstu průměrných cen to, že někteří developeři v poslední době na trh uvádějí stovky nových bytů, jejichž průměrná cena za metr čtvereční již nyní převyšuje 80 000 korun.

Konkurenční boj

Ve sledování pražského trhu s novým bydlením pokračuje po vlastní ose developer Ekospol, který donedávna sdílel statistiky o prodejích nových bytů s Trigemou a Skanskou. Těm se však nelíbilo, že Ekospol do prodaných bytů zahrnuje i takové, na něž ještě nebylo vydáno územní povolení, neřkuli stavební povolení. Ekospol sám takových bytů prodává stovky.

Podle Ekospolu se ve druhém čtvrtletí nových bytů v Praze prodalo 1998, oproti loňsku o 17,5 procenta více a nejvíce za posledních devět let. Podle tria developerů sdružených kolem Trigemy to bylo 1750.

Poptávka po bydlení kulminuje i v mimopražských regionech. V Brně se prodalo ve druhém čtvrtletí 545 bytů. Průměrná cena nového bytu je v jihomoravské metropoli 56 363 korun, v celém jihomoravském kraji pak 50 522 korun.

“Brno je ještě větším překvapením než Praha, zaznamenali jsme o 51 procent více prodaných bytů než před rokem,” komentuje Soural.

V menších městech nové byty zlevnily

V Brně nové byty meziročně zdražily o více než desetinu. Podle zástupců Asociace brněnských architektů a stavitelů se růst cen vztahuje i na starší byty a nájemné. Stejně jako v Praze se jejich nabídka ztenčuje.

Podle brněnské firmy Trikaya se v Brně od začátku letošního roku prodaly novostavby za 2,9 miliardy korun, což je zhruba stejně jako loni.

V Liberci, Pardubicích, Karlových Varech a ve Zlíně se naopak každý kvartál typicky najde kupce jen několik desítek nových bytů. Mimo Prahu se v tuzemsku podle Trigemy ve druhém čtvrtletí prodalo 1350 nových bytů. Průměrná cena těchto bytů je lehce přes 42 tisíc korun za metr čtvereční s DPH, o čtyři procenta méně než v prvním čtvrtletí.

 

Právě se děje

Další zprávy