Bydlete ekologicky. Pomohou nejen přírodní materiály

Andrea Berniová
18. 1. 2013 16:12
Marmoleum, tepelné čerpadlo, úsporné spotřebiče či lepší využívání vody. Tím vším pomůžete životnímu prostředí
Jak co nejméně zatěžovat životní prostředí?
Jak co nejméně zatěžovat životní prostředí? | Foto: Vojtěch Marek

Zajímáte se o ekologii a životní prostředí? Pak tomu možná přizpůsobujete i svůj životní styl: třídíte odpad a snažíte se jezdit raději hromadnou dopravou než autem. Víte ale, že celý váš domov může být šetrný k přírodě? Můžete bydlet ekologicky.

Zkuste ekopanely a dřevo

Základem jsou přírodní materiály, které nezatěžují životní prostředí, a když doslouží, snadno a rychle se rozloží. Pokud například stavíte dům, přemýšlejte o ekopanelech. Jsou vyrobené z přírodních, snadno odbouratelných materiálů, tedy ze slámy a papíru.

Můžete mít okna s dřevěnými rámy. Vypadají přirozeněji než ta plastová a také se později rychle rozloží. A co podlaha? Vyberte tu dřevěnou, anebo korkovou. Vhodné je i marmoleum. Najdete v něm také jen přírodní materiály: dřevitou nebo korkovou moučku, lněný olej, pryskyřici, jutu, vápenec a také přírodní pigmenty. V přírodním duchu pokračujte i při zařizování interiéru.

Neplýtvejte vodou ani elektřinou

Ekologický může být také následný provoz domácnosti. Stačí, když se poohlédnete po úsporných spotřebičích. Díky nim zaplatíte za elektřinu méně. Nenechávejte ale různé spotřebiče zbytečně zapnuté, když je nevyužíváte. Stejné je to se zbytečně rozsvícenými světly.

A co vytápění? Pořiďte si tepelné čerpadlo. To zvládne vytápět váš dům a také ohřeje vodu. Energii bude přijímat především z okolí a vy tak opět nejen pomůžete životnímu prostředí, ale také ušetříte za elektřinu. Můžete přemýšlet také o solárních panelech.

Neplýtvejte vodou. Utáhněte kapající kohoutek, spravte protékající záchod. Nádobí nemusíte mýt pod tekoucí vodou. Od jara můžete začít šetřit i při zavlažování zahrady. Co třeba použít dešťovou vodu z okapu, kterou necháte natéct do dostatečně velké nádoby?

--------------------------------------------------------------------------------

Jak na nízkoenergetické domy?

 

Právě se děje

Další zprávy