Bezdotyková domácnost: odpadkový koš i dávkovač mýdla

Andrea Berniová
8. 2. 2014 9:00
Na splachovadlo ani odpadkový koš není potřeba sahat, vše zařídí infračervené čidlo

Množství doplňků a vybavení domácnosti může fungovat automaticky.

Některé dokonce reagují, aniž by se jich kdokoli dotkl. Bezdotyková domácnost už není sci-fi, nýbrž realitou zejména pro milovníky moderního vybavení.

Koš pozná, když chcete něco vyhodit

Bezdotykové odpadkové koše se samy otevřou, a to ve chvíli, kdy přiblížíme ruku k infračervenému senzoru na určitou vzdálenost (například 15 centimetrů). Víko odpadkového koše se po vhození odpadu zase samo zavře. Na povrch koše tak už není potřeba sahat a nemusíme se obávat bakterií.

Vybírat se dá z různých designů a tvarů odpadkových košů a mohou mít také různý objem, třeba i desítky litrů. Cena těch menších se může pohybovat okolo tisíce korun. Nejčastěji se bezdotykové odpadkové koše vyrábějí z nerezové oceli a mohou mít dokonce i speciální úpravu, která minimalizuje viditelné otisky prstů.

Uvnitř kovového koše se může nacházet vyjímatelná plastová nádoba a vynášení odpadu je pak snazší. I do dotykových košů se dají vkládat klasické pytle na odpadky.

Napájeny bývají tyto odpadkové koše pomocí baterií, anebo prostřednictvím adaptéru. Pokud se baterie blíží svému vybití, upozorní na to indikátor.

Voda se spustí sama

Do koupelny můžeme zvolit bezdotykové baterie. Stačí přiložit ruku k čidlu a automaticky se spustí proud vody, který se také po určité době sám vypne. Snímač reaguje na přítomnost rukou v určité vzdálenosti od něj. Je možné nastavit dobu, po jejímž uplynutí se proud vody zastaví (například od necelé vteřiny až do téměř osmi vteřin).

Bezdotykově můžeme splachovat i toaletu. Buď stačí klasicky přiblížit ruku k čidlu, které splachování spustí, anebo můžeme zvolit systém, který se o splachování postará úplně sám. V tom případě je splachování spuštěno automaticky po použití WC. Infračervený senzor totiž dokáže poznat, kdy toaletu opustíme.

Dávkovač mýdla? Nemačkat

Další součástí bezdotykové domácnosti mohou být dávkovače mýdla. Opět stačí pouze přiblížit ruku k dávkovači a tekuté mýdlo nateče do dlaně. Například v případě toalet v zaměstnání či v obchodním domě tak není potřeba dotýkat se tlačítka, kterého se už během dne dotkly desítky lidí. Díky senzorovému bezdotykovému dávkovači se omezí přenos bakterií.

Dávkovače se liší svým designem, ale i objemem, pojmou tedy rozdílné množství mýdla. Podobně jako bezdotykový odpadkový koš funguje i dávkovač mýdla na baterie.

 

Právě se děje

Další zprávy