Bazalka, rozmarýn, pažitka. Jak doma pěstovat bylinky

Andrea Berniová
26. 7. 2013 14:00
Přidávejte do pokrmů či čajů čerstvé a voňavé lístky bylinek, které si sami vypěstujete
Které bylinky chcete mít doma?
Které bylinky chcete mít doma? | Foto: Isifa/Thinkstock

Kromě pokojových rostlin je možné doma pěstovat také bylinky. Proč kupovat sušené a drcené bylinky, když existuje možnost utrhnout si přímo z rostlinky pár voňavých lístků, které pak jídlo (i celou kuchyň) provoní mnohem lépe? Vaření s čerstvými bylinkami nemusí být výsadou lepších restaurací.

Pro většinu bylinek se hodí vzdušnější zemina, je tedy lepší ji před nasypáním do květináče obohatit ještě o malé množství písku. Bylinky potřebují dostatek světla, stín jim nesvědčí. Neměly by být ale po velkou část dne vystaveny přímému slunci. Co se týče zálivky, je potřeba ji dávkovat opatrně. Lístky rostlinek si také můžete sami usušit.

Jaké bylinky budete pěstovat vy?

Máta peprná nemá ráda sucho a chlad, potřebuje tedy pravidelnou a dostatečnou zálivku a teplé místo. Z máty si můžeme uvařit čaj, nebo je možné přidávat ji do jídla jako koření.

Oblíbenou bylinkou je bazalka. Potřebuje hodně světla, takže truhlík či květináček s touto rostlinkou můžeme umístit třeba na parapet v kuchyni. Se zálivkou se to ale nesmí přehánět. Lístky se mohou trhat a používat v průběhu růstu, ale nejlépe ještě před tím, než bazalka vykvete.

Petržel se často používá jako ozdoba hotových pokrmů, ale v nasekané podobě také k ozvláštnění chuti různých jídel, například polévek. Petržel můžeme pěstovat na zahradě, ale také v květináči v bytě či na balkoně. Prospěje jí pravidelné hnojení. Podobně jako bazalku, i petržel bychom měli sklízet a používat jen do té doby, než ji ozdobí květy.

I rozmarýn můžeme pěstovat doma v květináčku. Tato bylinka potřebuje světlé a teplé místo a nadbytek vody jí vadí, se zálivkou tedy opatrně. Rozmarýn se používá při přípravě masa.

Mezi bylinky často používané v kuchyni patří také pažitka. Je nenáročná, ale potěšíte ji dostatkem vláhy. Při její sklizni platí pravidlo netrhat duté listy až u zeminy, ale výše. Když je zbytek listu příliš krátký, může totiž snadno uschnout.

 

Právě se děje

Další zprávy