O licenci přijde čtvrtá největší banka v Bulharsku

ČTK ČTK
Aktualizováno 11. 7. 2014 16:09
Podle tamní centrální banky chybí informace o půjčkách, které mají hodnotu téměř 50 miliard korun.
Corporate Commercial Bank
Corporate Commercial Bank | Foto: Reuters

Sofia - Bulharsko odebere licenci problémové bance Corporate Commercial Bank (CCB), která po hromadném vybírání vkladů přešla pod státní kontrolu.

Kvalitní aktiva této finanční instituce Bulharsko převede na její divizi a upozorní vyšetřovatele na možné zneužití pravomocí v bance. Podle agentury Reuters to v pátek oznámila bulharská centrální banka.

Masivní vybírání vkladů z CCB nastalo poté, co klienty zneklidnily zprávy obviňující hlavního akcionáře Cvetana Vasileva z podezřelých obchodních dohod. Vasilev jakékoli pochybení popírá.

Centrální banka nad čtvrtou největší bulharskou bankou na konci června převzala dočasnou kontrolu a nařídila kontrolu aktiv a závazků banky.

Chybí půjčky za miliardy

V pátečním sdělení centrální banka uvedla, že chybí zásadní informace o půjčkách v objemu 3,5 miliardy leva (zhruba 49 miliard Kč). Složky byly s nejvyšší pravděpodobností zničeny před příchodem auditorů. To způsobilo, že kontroloři kvůli chybějící dokumentaci nedokázali ocenit řadu půjček, jejich ručení ani schopnost věřitelů je splatit.

"Výsledky kontroly Corporate Commercial Bank hovoří, mírně řečeno, o činnostech neslučitelných se zákonem a dobrými způsoby v bankovnictví," uvedla centrální banka.

Šlo o vykradení banky?

Významná část portfolia půjček CCB má přitom podle centrální banky spojitost se stranami, které souvisí s osobou Vasileva.

Krátce předtím, než stát nad bankou převzal kontrolu, vzal Vasilev z CCB 205 milionů leva (zhruba 2,9 miliardy Kč) prostřednictvím třetí strany, uvedla také centrální banka. Vyšetřovatelé by prý měli určit, zda tento krok odpovídá "vykradení" banky.

Podle prokuratury byl dnes u Černého moře zadržen řídící pracovník CCB. Existují prý důkazy, že nařídil vzít peníze z bankovního sejfu a předat je třetím stranám.

Vzroste schodek rozpočtu

Terčem hromadného vybírání vkladů se v Bulharsku v minulých týdnech kromě CCB stala i třetí největší First Investment Bank. Bulharské úřady pak zadržely několik osob kvůli podezření, že posílaly e-maily a vzkazy s poplašnými zprávami o bankách. Vláda minulý týden uvedla, že důvěra v bulharský bankovní systém se obnovila.

Ministr financí Petar Čobanov ale v pátek sdělil, že finanční pomoc CCB se pravděpodobně odrazí na schodku veřejných financí. Nutná finanční podpora po červnovém "runu" na CCB by se podle něj mohla pohybovat na úrovni 1,5 až dvě miliardy leva.

Letošní rozpočtový deficit by tak mohl přesáhnout tři procenta hrubého domácího produktu (HDP), namísto plánovaných 1,8 procenta HDP, řekl ministr. 

 

Právě se děje

Další zprávy