Brusel trestá bankovní giganty. Zaplatí přes 90 milionů eur

ČTK ČTK
21. 10. 2014 15:47
Americká banka JPMorgan a švýcarské instituce UBS a Credit Suisse dostaly pokutu za manipulaci se sazbami.
Banky se snažily společně ovlivnit mezibankovní úrokovou sazbu na švýcarský frank.
Banky se snažily společně ovlivnit mezibankovní úrokovou sazbu na švýcarský frank. | Foto: Reuters

Brusel - Evropská komise vyměřila americké bance JPMorgan a švýcarským finančním ústavům UBS a Credit Suisse pokuty v celkové výši 94 milionů eur (2,6 miliardy korun).

Je to trest za jejich manipulace s klíčovou Londýnskou mezibankovní nabízenou úrokovou sazbou (LIBOR) na švýcarský frank a nelegální dohodu na cenách derivátů na sazby švýcarské měny, sdělila v úterý komise.

Nejvíc zaplatí Američané

Nejvyšší pokutu v celkové sumě 72,2 milionu eur zaplatí JPMorgan. Pokuta pro UBS činí 12,7 milionu eur, Credit Suisse zaplatí 9,2 milionu eur. Členem kartelu byla i britská Royal Bank of Scotland, která ale komisi na toto jednání upozornila, a pokutě se díky tomu vyhnula.

Všechny čtyři banky uzavřely s komisí dohodu, v níž uznávají své zapojení do cenového kartelu u úrokových derivátů a do manipulace s referenční sazbou na švýcarský frank. Za to jim komise snížila pokuty o deset procent.

Banky chtěly ovlivnit švýcarský frank

Komise v prvním případě zjistila, že RBS a JP Morgan se snažily společně ovlivnit LIBOR na švýcarský frank mezi březnem 2008 a červencem 2009. Ve druhém případě odhalila komise kartel mezi všemi čtyřmi bankami s cílem stanovit koordinovanými kroky ceny derivátů na frankové úrokové sazby, které se normálně určují na trhu. Tyto deriváty slouží investorům k zajištění před výkyvy sazeb. Kartel podle komise fungoval od května do září 2007.

Evropská komise již loni v prosinci vyměřila šesti evropským a americkým finančním společnostem za manipulace se sazbou LIBOR rekordní úhrnnou pokutu 1,7 miliardy eur (zhruba 47 miliard Kč). Sankce tehdy dopadly na banky JPMorgan, Royal Bank of Scotland, Citigroup, Deutsche Bank, Société Générale a na makléřskou společnost RP Martin.

 

Právě se děje

Další zprávy