Dohoda je na spadnutí. Řecké reformy se v Bruselu líbí

Jiří Hovorka ČTK Jiří Hovorka, ČTK
Aktualizováno 24. 2. 2015 14:41
Ze všeho nejvíc jsme povzbuzeni ze silné vůle bojovat proti daňovým únikům a korupci, napsala Evropská komise.
Foto: Reuters

Brusel – Čekání na dohodu kolem další finanční pomoci Řecku v úterý skončí. Řekové už do Bruselu poslali své plánované reformní kroky, Evropská komise je ocenila. Řecko se chce zaměřit na daňové úniky a korupci.

O řeckých návrzích na požadované reformy budou dnes odpoledne přes telefonickou konferenci jednat ministři financí zemí eurozóny, tedy takzvaná euroskupina. V Německu, Slovinsku, Estonsku, na Slovensku a na Maltě budou muset další pomoc Řecku ještě odsouhlasit tamní parlamenty. Vše se přitom musí stihnout do konce února, kdy končí současný program finanční pomoci Řecku.

"Podle názoru Komise je seznam reforem dostatečný, aby úspěšně prošel kontrolou (ze strany mezinárodních věřitelů, tedy Evropské unie, Evropské centrální banky a Mezinárodního měnového fondu - pozn. redakce). Ze všeho nejvíc jsme povzbuzeni ze silné vůle bojovat proti daňovým únikům a korupci," řekl agentuře Reuters zdroj přímo z Evropské komise. Odpoledne už toto stanovisko Komise vydala oficiálně.

V dopise šéfovi euroskupiny Evropská komise uvedla, že dokument představuje "dobrý výchozí bod" pro dosažení dohody o prodloužení programu úvěrové pomoci o čtyři měsíce. "Do konce dubna očekáváme, že by měly být poskytnuty a odsouhlaseny další podrobnosti týkající se reforem v těchto i dalších klíčových oblastech," uvádí v dopise místopředseda Evropské komise Valdis Dombrovskis a eurokomisař Pierre Moscovici.

Podle páteční dohody euroskupiny je soupis řeckých reforem podmínkou čtyřměsíčního prodloužení programu úvěrové pomoci pro zadluženou zemi.

Boj s korupcí i s humanitární krizí

Navržená opatření zahrnují například plány boje s daňovými úniky a korupcí, hlavním bodem seznamu je rovněž boj s pašováním pohonných hmot a tabáku, uvedla zpravodajská stanice BBC.

Mezi hlavní body seznamu patří také vytvoření spravedlivějšího daňového systému, boj s pašováním pohonných hmot a tabáku či zavedení reforem trhu práce týkajících se kolektivních smluv. Atény rovněž chtějí řešit to, čemu vládní strana Syriza říká "humanitární krize" Řecka, a to například pomocí bezplatné zdravotní péče pro nezaměstnané bez pojištění.

Radikálně levicová strana by rovněž chtěla použít asi 60 milionů eur na elektřinu zdarma pro chudé a více než 750 milionů eur na různé potravinové dotace. Chtějí tak splnit své předvolební sliby a pomoci lidem zasaženým dlouholetou ekonomickou krizí.

Seznam reformních opatření už podpořila Evropská unie, zbývá ještě souhlas Evropské centrální banky a Mezinárodního měnového fondu. Ty by se měly k návrhům vyjádřit také ještě dnes a svůj verdikt sdělit šéfovi euroskupiny, nizozemskému ministrovi financí Jeroenu Dijsselbloemovi.

Dohoda o prodloužení úvěrové pomoci odstraňuje bezprostřední riziko, že Řecku příští měsíc dojdou peníze a že by země mohla být nucena opustit eurozónu. Nová levicová vláda v Aténách tak dostala prostor do června k tomu, aby se pokusila vyjednat dlouhodobě příznivější podmínky pro splácení dluhů mezinárodním věřitelům.

Schäuble už lobbuje

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble už doporučil Spolkovému sněmu, aby schválil prodloužení úvěrové pomoci pro zadlužené Řecko. Souhlas Spolkového sněmu je nutný pro uvolnění pomoci pro Řecko, řada německých poslanců se ale k dalším úvěrům staví zdrženlivě.

"Za předpokladu, že se Řecko přihlásí ke svým závazkům a že to Euroskupina přijme, podporuje spolková vláda navržené prodloužení (úvěrového programu)," cituje Handelsblatt z dopisu, který Schäuble předložil předsedovi Spolkového sněmu Norbertu Lammertovi.

Část německých poslanců se k prodloužení současného úvěrového programu pro Řecko o čtyři měsíce staví skepticky. Kritika zaznívá především v konzervativní unii CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové, někteří její členové pochybují o tom, že Řecko někdy své závazky splatí. Podle deníku Die Welt se dá očekávat, že se nejméně dvě desítky konzervativních poslanců při hlasování vysloví proti dalšímu programu.

Vzhledem k tomu, že pomoc Řecku podporují vládní socialisté (SPD) i opoziční Zelení, se však dá očekávat, že Spolkový sněm nakonec další pomoc Aténám schválí.

Dobré signály

Řecko odevzdalo svůj reformní plán na poslední možnou chvíli v pondělí o půlnoci. Podle zahraničních médií je za maximálním využitím možného času dobrý přístup Řecka, které navrhované reformní kroky rovnou konzultovalo s věřiteli. I proto se očekává, že by řecký plán měl být přijat bez zbytečných odkladů.

Dobrým signálem je také to, že ministři financí budou o další řecké pomoci jednat pouze prostřednictvím telefonické konference. Pokud by se čekaly komplikace, zvolila by Euroskupina osobní jednání.

Řecko se také nyní mírní ve svých vyjádřeních a je ochotnější k dalšímu jednání. Schäuble v dopisu předsedovi Spolkového sněmu rovněž uvedl, že se Atény zavázaly úzce spolupracovat s Evropskou unií, Evropskou centrální bankou a Mezinárodním měnovým fondem na strukturálních reformách, které mají přispět k oživení řecké ekonomiky.

"Navíc se Řecko zavázalo, že nezruší už provedená opatření a nebude jednostranně prosazovat taková opatření, která by ohrozila rozpočtové cíle, hospodářské oživení nebo finanční stabilitu," napsal německý ministr financí.

 

Právě se děje

Další zprávy