Brusel hodnotí Česko: Zprůhledněte tendry, přidejte učitelům

Silvie Housková
13. 5. 2015 12:42
Evropská komise také doporučuje Česku lépe zapojit do výuky znevýhodněné děti, včetně Romů.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Ondřej Besperát

Brusel - Česko by mělo podle Evropské komise zprůhlednit zadávání veřejných zakázek, zlepšit efektivitu zdravotnictví, reformovat vysoké školství a zvýšit učitelské platy. Ve svém každoročním hodnocení politik jednotlivých členských států Evropské unie Komise doporučuje Česku hned několik reforem, mnohé z nich už několik let za sebou.

Podle doporučení, jež Komise zveřejní až odpoledne, ale které má už online deník Aktuálně.cz k dispozici, by se měla česká vláda zaměřit hlavně na transparentnější a efektivnější zadávání státních zakázek, především vytvořením centrálního registru a posílením dohledu. S tím souvisí také nutný boj s korupcí.

Jako velký problém, a to i do budoucna, vidí Komise také český zdravotní systém. Vyšetření nejsou v Česku prováděna nejhospodárněji, čemuž nepomáhá ani český systém proplácení výdajů nemocnic. „Existují také pochybnosti, že praktičtí lékaři neplní dostatečně svou roli při rozhodování o nutnosti dalších vyšetření pacientů,“ píše v dokumentu Komise. Ani zdravotnictví se pak nevyhnula kritika Komise v oblasti veřejných zakázek. V tomto sektoru je podle ní počet pochybení obzvláště vysoký.

Stejně jako ve zdravotnictví vidí Komise velké problémy také v českém vzdělávacím systému. „I když se studijní výsledky České republiky v posledních letech zlepšily, stále se neodstranily strukturální výzvy,“ tvrdí Komise. Konkrétně tím má na mysli nutnost reformy vysokých škol, ale také finanční podhodnocení učitelů, kvůli kterému je těžké přilákat do tohoto oboru talentované lidi. Dopad nového kariérního systému, který by měl být zaveden příští rok, bude ale podle Komise velmi závislý na tom, kolik bude mít k dispozici peněz.

Evropská komise také Česku doporučuje lépe zapojit do výuky znevýhodněné děti, včetně Romů.

V hodnocení Česka nechybí ani kritika stále nedořešeného problému nedostatku zařízení pro péči o malé děti a děti v předškolním věku. Matky tak nemají na výběr, a i kdyby chtěly, nemohou nastoupit zpět do práce dříve, než se jim dítě dostane do školky.

Doporučení Komise nejsou závazná, mají ale pomoci státům zlepšit jejich ekonomickou výkonnost a jejich plnění je kontinuálně sledováno.

 

Právě se děje

Další zprávy