Brusel chce po Česku vrátit 810 milionů korun. Budeme se bránit, říká ministr zemědělství

ČTK ČTK
Aktualizováno 12. 1. 2016 15:23
Evropská komise chce zpět stovky milionů korun kvůli nedostatečné kontrole dodržování dotačních pravidel mezi roky 2010 a 2013. Ministerstvo zemědělství se chystá právně bránit, řekl ministr Marian Jurečka (KDU-ČSL). Peníze už byly vyplaceny zemědělcům, podle ministra je ale nebudou muset vracet - šly by případně z rozpočtu. Hůře než ČR podle ministerstva dopadly některé další státy EU. Například Itálie by měla vrátit 45 milionů eur, Francie pak 129 milionů eur.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Evropská komise požaduje po Česku vrácení 810 milionů korun kvůli nedostatečné kontrole dodržování dotačních pravidel mezi roky 2010 a 2013. Ministerstvo zemědělství se chystá právně bránit, řekl na dnešní tiskové konferenci ministr Marian Jurečka (KDU-ČSL). Peníze už byly vyplaceny zemědělcům, podle ministra je ale nebudou muset vracet.

Evropský audit Česku například vytkl, že inspektoři České plemenářské inspekce nekontrolovali, zda mají zemědělci aktualizovaný stájový registr prasat, skotu, ovcí a koz nebo jestli včas hlásili přesuny zvířat.

Za další chybu označili auditoři podle náměstka ministra pro společnou zemědělskou a rybářskou politiku EU Pavla Sekáče například to, že zvířata neměla na sobě ušní známky. "To uhlídat je naprosto nereálné. Je možné, že zvíře ušní známku ztratí," vysvětloval Sekáč.

Hůře než ČR podle ministerstva dopadly některé další státy EU. Například Itálie by měla vrátit 45 milionů eur (1,21 miliardy korun), Francie pak 129 milionů eur (skoro 3,5 miliardy korun).

Přímé platby z Programu rozvoje venkova tvoří jednu z nejdůležitějších zemědělských dotací, na konci programovacího období jejich výše byla přibližně 23 miliard korun.

Ministr doufá, že se sankci podaří alespoň snížit, pokud ji evropské soudní orgány neshledají přímo nedůvodnou. Pokud by ale ČR musela peníze vracet, nebude je vymáhat zpátky od zemědělců, ale pošle tento obnos z národního rozpočtu.

 

Právě se děje

Další zprávy