Brno opět láká Amazon. Platí to i naopak, vzkazuje firma

ČTK Jiří Hovorka Kateřina Vokurková ČTK, Jiří Hovorka, Kateřina Vokurková
Aktualizováno 20. 5. 2014 11:43
Zastupitelé schválili potřebnou změnu územního plánu. Ze všech lokalit, o kterých Amazon uvažuje, je Brno nejpřipravenější a nejlepší alternativou, říká developer projektu.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Profimédia

Brno - Nejprve nechtěný velkosklad od Amazonu definitivně chceme. Takový vzkaz vyslali brněnští zastupitelé, kteří dnes schválili aktualizaci územního plánu v průmyslové zóně Černovická terasa 29 hlasy z 55. Tím umožnili stavbu logistického centra, které by mohlo vytvořit zhruba 1500 pracovních míst na převážně dělnických pozicích.

Přestože zatím není k dispozici výpis z hlasování, je i z vyjádření představitelů stran zřejmé, že pro změnu územního plánu hlasovali zástupci ČSSD, KDU-ČSL a TOP 09, proti naopak vystupovala ODS, zelení a komunisté.

Firma sice v dubnu - po trojím odmítnutí jejího plánu ze strany brněnského zastupitelstva, které plán schválilo až napočtvrté - řekla, že do Brna nechce a zvažuje různé varianty ve střední a východní Evropě. Podle developera projektu ale Amazon o Brnu opět přemýšlí.

„Ze strany Amazonu Brno určitě zapovězeno není. Investor o této alternativě znovu přemýšlí. Ze všech lokalit, o kterých Amazon uvažuje, je Brno totiž nejpřipravenější a nejlepší alternativou. Přesto ale nepředpokládám, že by investor po této zprávě okamžitě sdělil, že do Brna půjde. Toto případné sdělení očekáváme později,“ řekl online deníku Aktuálně.cz Tomáš Budař, regionální ředitel společnosti CTP Invest, která je developerem projektu.

V současné době developer pracuje na získání stavebního povolení. "Každopádně již nyní je jasné, že Amazon nestihne nové distribuční centrum otevřít do letošních Vánoc, jak původně předpokládal. Nově cílí na Vánoce příštího roku. Bude tedy ještě dost času na další případná jednání," dodává Budař.

Postoj změnila i vláda

Kritici dnešního rozhodnutí namítají, že Brno udělalo chybu, protože do průmyslové zóny pustí jakékoli sklady či chemický průmysl. Zároveň se obyvatelé městských částí Slatina, Tuřany a Černovice obávají, že postavení skladu v sousedství zhorší již tak špatnou dopravní situaci.

Aktualizace plánu byla pro případný příchod Amazonu nutná, protože územní plán nepovoloval na dotčených pozemcích stavět sklady. Zastupitelé změnu územního plánu schválili poté, co ji brněnští radní v minulém týdnu odmítli.

Zastupitelstvo tak učinilo poslední krok, který příchod Amazonu umožňuje, nyní bude záležet na firmě samotné. Minulé pondělí také vláda změnila své usnesení z roku 2003. Tehdy převáděla pozemky na město a vymínila si, že zde nebudou sklady.

Aktuální rozhodnutí zastupitelstva umožňuje Amazonu v průmyslové zóně Černovické terasy postavit logistické centrum o rozloze 95 tisíc metrů čtverečních (to odpovídá velikosti 13 fotbalových hřišť). Amazon původně počítal s investicí 2,7 miliardy korun, která by vytvořila 1500 až 2000 pracovních míst.

Amazon má dnes večer na programu jednání také zastupitelstvo Dobrovíze nedaleko Prahy, kde je už stavba distribučního centra dojednána. Zastupitelé se budou zabývat dodatkem ke smlouvě s developerem.

Časová osa nejdůležitějších událostí kolem možného příchodu Amazonu do Brna:

22. října 2013 - Amazon oznámil, že chce nejpozději v roce 2014 otevřít v ČR dvě distribuční centra pro evropské zákazníky. Jedno bude v Dobrovízi u Prahy (dohoda byla uzavřena a Amazon může stavět), druhé plánoval v Brně v průmyslové zóně Černovická terasa. Do tří let od otevření mělo vzniknout až 4000 nových dlouhodobých a 6000 sezonních pracovních míst (záměr Amazonu byl zveřejněn v tisku už v dubnu 2013), z toho v Brně měla investice za 2,7 miliardy korun přinést přes 1500 míst.

19. listopadu 2013 - Občanské sdružení Čisté Tuřany z Brna se postavilo proti stavbě skladu. Požadovalo zpracování studie vlivu na životní prostředí EIA. Se stejným požadavkem vystoupila i radnice brněnské městské části Slatina.

10. prosince 2013 - Brněnští zastupitelé schválili dokument, ve kterém stojí, že vybudování centra Amazonu na Černovické terase je podmíněné napojením zóny na dálnici D1.

21. ledna 2014 - Brněnští zastupitelé neschválili smlouvu s ŘSD o výstavbě dálničního sjezdu do zóny v Černovicích.

27. ledna 2014 - Developerská společnost CTP Invest požádala brněnského primátora Romana Onderku (ČSSD), aby svolal mimořádné zasedání zastupitelstva. Mělo znovu schvalovat smlouvu mezi městem a ŘSD o vybudování sjezdu z dálnice D1.

14. února 2014 - Brněnští zastupitelé neschválili žádnou ze smluv, které by umožnily Amazonu vybudovat distribuční halu. V jednom usnesení odmítli jak smlouvu s developerem CTP o prodeji pozemků, tak s ŘSD o stavbě dálničního sjezdu.

16. února 2014 - Prezident Miloš Zeman označil neschválení smluv nutných pro investici Amazonu v Brně za "pitomé".

26. února 2014 - Brněnští radní schválili dodatek smlouvy s CTP týkající se stavby centra.

Primátor Onderka 18. března: Projekt končí
Primátor Onderka 18. března: Projekt končí | Foto: Miroslav Mašek

18. března 2014 - Brněnští zastupitelé opět neschválili smlouvy s CTP Invest a ŘSD. Primátor Onderka to označil za definitivní konec projektu. 
    - Předseda vlády Bohuslav Sobotka požádal ministra průmyslu Jana Mládka, aby vláda prostřednictvím CzechInvestu nabídla Amazonu jiné průmyslové zóny pro výstavbu centra.

20. března 2014 - Jihomoravský kraj nabídl Amazonu vlastní pozemky mezi dálnicí D1 a brněnským letištěm. Podle developera CTP Invest Amazon trval na lokalitě na Černovické terase.

2. dubna 2014 - Ředitel Amazonu pro Evropu Tim Collins řekl, že firma v tuto chvíli nepočítá se stavbou distribučního centra v Brně. Zvažuje jiné alternativy ve střední Evropě. 
    - Zástupci české vlády včetně premiéra Sobotky vyjádřili nad vývojem kolem projektu zklamání, prezident Zeman řekl, že jde hlavně o chybu brněnských zastupitelů. Brněnské politiky rozhodnutí Amazonu překvapilo.

15. dubna 2014 - Brněnští zastupitelé schválili prodej pozemků developerovi CTP Invest pro sklad Amazonu, přestože americká společnost už oznámila, že s Brnem nepočítá.

23. dubna 2014 - Zástupci Amazonu si po jednání s premiérem Sobotkou vzali čas na rozmyšlenou, zda firma přeci jen postaví distribuční centrum v Brně. Uvedla to Česká televize.

12. května 2014 - Vláda schválila usnesení, na jehož základě mohou brněnští zastupitelé změnit územní plán v průmyslové zóně Černovická terasa. Vláda si před deseti lety při převodu zóny ze státu na město dala podmínku, že v ní nesmějí stát sklady.

20. května 2014 - Brněnští zastupitelé schválili aktualizaci územního plánu v zóně Černovická terasa.

 

Právě se děje

Další zprávy