Brněnský mrakodrap je mezi nejlepšími na světě, získal cenu

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
11. 6. 2014 16:41
Budovy do soutěže Emporis Skypicker Award nelze přihlásit, nominaci i vítěze volí porota složená z expertů v oblasti architektury z celého světa.
AZ Tower
AZ Tower | Foto: Filip Fojtík

Brno - Nejvyšší mrakodrap v Česku, brněnský AZ Tower, se dočkal významného mezinárodního ocenění. Mezi 300 vybranými výškovými stavbami, které byly dokončeny v loňském roce, se dokázal probojovat mezi první desítku v anketě Emporis Skypicker Award. Skončil na devátém místě.

Německá společnost Emporis hodnotí světové výškové stavby od roku 2000, přičemž oceňuje jejich estetické i funkční hledisko.

Budovy do soutěže nelze přihlásit, neboť nominaci i vítěze volí porota složená z expertů v oblasti architektury z celého světa.

Vítězem letošního ročníku ankety se stala nejvyšší stavba západní Evropy, londýnský mrakodrap The Shard vysoký 306 metrů.

Stavba za miliardu

Brněnský mrakodrap měří 111 metrů, developerem projektu bylo uskupení firem Properity a PSJ. Po otevření v červnu roku 2013 svou výškou o dva metry předčil do té doby v tuzemsku nejvyšší City Tower na pražské Pankráci.

Stavba nejvyšší české budovy AZ Tower odstartovala v dubnu 2011, zkolaudovaná byla v dubnu 2013. Celkem bylo při výstavbě použito zhruba 2000 tun železa a asi 20 000 m3 betonu. Náklady na výstavbu se vyšplhaly na téměř 800 milionů korun bez DPH.

Uvnitř i 17 apartmánů

Bílooranžový elegantní mrakodrap obsahuje dvě podzemní a třicet nadzemních podlaží. Moderní multifunkční objekt nabízí přes 17 000 m2 obchodních, kancelářských a rezidenčních ploch. Ve dvou podzemních patrech zaparkuje 272 aut. V obchodní galerii, která prochází přes první tři podlaží budovy, se nachází atrium s recepcí a prostory pro 14 obchodů.

Kancelářské plochy v 5. až 22. podlaží jsou řešeny jako otevřené prostory s možností variabilního řešení vnitřní dispozice. V posledních šesti podlažích výškové budovy vzniklo 17 apartmánů, přičemž ve 28. a 29. podlaží se nachází luxusní mezonet s bazénem.

 

Právě se děje

Další zprávy