Ostravské ocelárny ArcelorMittal koupí Indové ze společnosti Liberty

Petr Zenkner ČTK Petr Zenkner, ČTK
Aktualizováno 12. 10. 2018 9:51
Huť ArcelorMittal Ostrava našla kupce. Od původních majitelů ji koupí londýnská společnost Liberty House indického podnikatele Sandžíva Gupty.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Liberty House Group

Ostrava - Hutní podnik ArcelorMittal Ostrava (AMO) koupí indická společnost Liberty House se sídlem v Londýně. Skupina ArcelorMittal jí prodá i své ocelářské podniky ArcelorMittal Galati v Rumunsku, ArcelorMittal Skopje v Makedonii a ArcelorMittal Piombino v Itálii. Oznámily to mluvčí AMO Barbora Černá Dvořáková a za Liberty Martina Houšková. Hodnotu transakce neuvedly.

Rozhodnutí o uzavření kontraktu je relativně překvapivé. Před několika dny totiž společnost uvedla, že se obchod zatím odkládá. "Management nám řekl, že se firma s Evropskou komisí dohodla na prodloužení termínu o dalších 14 dní," uvedl pro Aktuálně.cz Roman Bečica, předseda odborové organizace ocelárny. Odboráři nejistotu kolem prodeje dlouhodobě kritizovali.

Uvedené podniky jsou součástí kompenzace. ArcelorMittal je musí prodat kvůli zachování hospodářské soutěže, protože kupuje největší evropskou ocelárnu, italskou huť Ilva. "Podmínkou pro uzavření této transakce je dokončení akvizice huti Ilva, schválení kupce Evropskou komisí a projednání s místními odborovými organizacemi a evropskou odborovou radou ArcelorMittal," uvedla mluvčí AMO.

Liberty House podnikatele Sandžíva Gupty

Indický koncern Liberty House je spojený se jménem podnikatele Sandžíva Gupty. Zástupci firmy se nedávno objevili přímo v Česku a setkali se rovněž s odboráři. Druhým zájemcem o koupi byla společnost British Steel.

Liberty House od roku 2013 investoval do oceláren v Anglii a Austrálii. Gupta již jeden obchod s majitelem Arceloru Lakšmím Mittalem udělal, když letos převzal uzavřené ocelárny v USA.

Majitel Liberty House Group Sandžív Gupta.
Majitel Liberty House Group Sandžív Gupta. | Foto: Liberty House Group

Hutě ArcelorMittal Ostrava jsou spolu s rumunskými ocelárnami v Galati největšími podniky, jichž se koncern zbavuje. Dohromady ve všech z nich pracuje přes 12 tisíc lidí. 

"Touto operací se společnost Liberty stane jedním z hlavních hráčů ocelářského průmyslu na evropském kontinentu a upevní svou globální pozici v tomto odvětví," uvedla Houšková.

Černá uvedla, že jednání se zájemci o prodeji dalších továren, které jsou součástí kompenzací, dále pokračují. Jde o firmu ArcelorMittal Dudelange v Lucembursku a několik dokončujících linek v belgickém Lutychu.

Celková výrobní kapacita společnosti Liberty podle Houškové díky transakci vzroste na více než 15 milionů tun oceli ročně. "Zařazení těchto ocelářských center do portfolia společnosti Liberty více než zdvojnásobí celkovou výrobní kapacitu kovozpracujících podniků spadajících do jejího portfolia, která již nyní zaujímá silné postavení ve Velké Británii a Austrálii," uvedla Houšková.

V Británii Liberty dodává především ocel a hliník pro automobilový a letecký průmysl a specializovaná inženýrská odvětví, v Austrálii dodává ocel hlavně pro odběratele ve stavebním průmyslu a infrastruktuře. Ocel vyrábí také pro automobilový průmysl a další sektory v USA.

ArcelorMittal Ostrava vyrábí ocel pro stavebnictví a strojírenství, je největším výrobcem silničních svodidel v Česku. Kromě českého trhu dodává své výrobky do více než 40 zemí světa. I s dceřinými společnostmi má téměř 7000 zaměstnanců. V roce 2017 vytvořil AMO čistý zisk 3,2 miliardy korun, o 1,9 miliardy korun více než v roce 2016.

 

Právě se děje

Další zprávy