Urychlete odchod z Evropské unie, tlačí na Británii země G20. Bojí se ekonomické nestability

ČTK ČTK
23. 7. 2016 17:25
Země G20 se na prvním summitu po referendu o Brexitu dožadovaly rychlého zahájení procesu odchodu Británie z Evropské unie. Zbytečné prodlužování procedury by prý mohlo mít negativní vliv na již tak pomalý růst globální ekonomiky. Především Francie a Itálie, ale i některé asijské státy, tlačily na Británii, aby objasnila především otázku setvrání na společném trhu a pohybu pracovních sil. Britská premiérka Theresa Mayová však uvedla, že nezahájí proces odchodu do konce tohoto roku. Jediný, kdo podpořil její strategii a vyzval k trpělivosti, byly Spojené státy.
Britská primérka Theresa Mayová nechce započít proces odchodu před koncem roku.
Britská primérka Theresa Mayová nechce započít proces odchodu před koncem roku. | Foto: Reuters

Čcheng-tu (Čína) - Británie se na sobotním zasedání ministrů financí a guvernérů centrálních bank skupiny G20 ocitla pod tlakem některých evropských a asijských zemí, aby urychlila kroky vedoucí k odchodu z EU a objasnila další související plány. Na prvním zasedání od červnového referenda, kdy se většina britských voličů vyslovila pro odchod své země z EU, se zástupci skupiny G20 shodli, že takzvaný brexit by mohl mít negativní dopady na již tak pomalý růst globální ekonomiky.

V návrhu komuniké členské země G20 uvádějí, že výsledek referenda zvyšuje nejistotu světové ekonomiky, avšak vyjadřují naději, že Británie zůstane blízkým partnerem EU, sdělila agentura Reuters.

Ministři z Francie a Itálie uvedli, že chtějí nyní podrobněji vyjasnit, jak rychle Británie zahájí proces ukončení 43 let trvajícího členství v EU. Podle nich je potřeba vyjasnit načasování procesu, protože na to trhy čekají a protože to pomůže vytvořit rovnováhu.

Nová britská premiérka Theresa Mayová zatím pouze uvedla, že nezahájí formální jednání o odchodu z EU v letošním roce. Britský ministr financí Philip Hammond, který se účastní zasedání G20 v čínském Čcheng-tu, se pro média odmítl vyjádřit.

Také jeden ze zástupců Asie uvedl, že zahraniční investoři v Británii potřebují získat představu o tom, jak to bude s přístupem na jednotný trh EU a jak zůstanou otevřené hranice pro pracovníky z unie. Pokud nebude Británie jednat rychleji, prodlouží se podle něj negativní dopady brexitu na podnikové investice.

Pouze Spojené státy vyzvaly k trpělivosti a poznamenaly, že proces je příliš citlivý a neměl by se uspěchat. Důležitější než časový harmonogram je podle jednoho z členů americké delegace správný tón při vyjednávání.

 

Právě se děje

Další zprávy