Boj proti silné koruně může pokračovat déle, překvapil Rusnok. Chce odradit spekulanty

Luděk Vainert, Jaroslav Krejčí
13. 9. 2016 11:32
Guvernér ČNB Jiří Rusnok překvapivě prohlásil, že centrální banka může pokračovat v měnových intervencích i ve druhém pololetí 2017. Záleží prý na aktuálních prognózách. Dosud bankovní rada opakovala, že intervence pravděpodobně ukončí v první polovině roku. Žádná data měnící pohled na ekonomiku přitom v poslední době nepřišla.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: ČTK

Ostrava – Tlak na posílení koruny v posledních dnech znovu sílí a Česká národní banka nakupuje více eur, aby ubránila hranici 27 korun za euro. Guvernér České národní banky Jiří Rusnok se v úterý pokusil spekulanty zchladit výhledem na delší trvání intervencí. Bankovní rada dosud vytrvale opakovala, že intervence pravděpodobně ukončí v první polovině roku 2017.

Vliv oslabování koruny se přeceňuje, jde o jednotky procent. Je to proto pro ekonomiku strašně slabá droga, říká guvernér ČNB Rusnok.
23:39
Vliv oslabování koruny se přeceňuje, jde o jednotky procent. Je to proto pro ekonomiku strašně slabá droga, říká guvernér ČNB Rusnok. | Video: Martin Veselovský

"Vždy se rozhodujeme na základě aktuálních prognóz – a to platí i nadále. Nyní naše předpovědi ukazují, že čas ukončení intervencí může přijít někdy v druhé polovině příštího roku," řekl Rusnok v Ostravě během rozhovoru pro Českou televizi před začátkem kulatého stolu na téma měnová politika.

Analytici upozorňují, že nyní se dá koruna, kterou protistrana splatí například za rok (takzvaný forwardový kurs), koupit výrazně levněji, než by odpovídalo hladině 27 korun za euro.

"Příliv spekulativního kapitálu způsobil, že koruna proti euru posílila na forwardovém trhu," upozorňuje Marek Dřímal z Komerční banky. "Důvodem je, že investoři začali sázet právě na ukončení závazku v polovině příštího roku. Česká národní banka zároveň musela podle našich odhadů výrazně zvýšit svou intervenční aktivitu, aby korunu nad touto hladinou udržela," dodává.

Sám guvernér přitom během kulatého stolu konstatoval, že ekonomika se vyvíjí v souladu s prognózami. A ČNB už dlouhé měsíce tvrdí, že v takovém případě by k ukončení intervencí mělo dojít v prvním pololetí 2017.

"Inflace za červenec i srpen je meziročně 0,5 procenta, respektive 0,6 procenta, což je v souladu s prognózou. Očekáváme růst k úrovni jednoho procenta v horizontu konce tohoto roku. V roce 2017 směřujeme k cílovému stavu, to jest dvouprocentnímu ročního růstu spotřebitelských cen, čehož by mělo být dosaženo okolo poloviny roku 2017," řekl Rusnok.

Dodal, že inflační cíl je flexibilní. "Toleranční pásmo je jedno až tři procenta. Takže cíl není rigidní, jak bývá prezentováno," uvedl. "Pokud dojde k dosažení inflačního cíle někdy v polovině roku a pokud bude inflace klidně i nad naším cílem, tak potom nastane situace, kdy budeme silně zvažovat opuštění závazku," dodal Rusnok.

Variantu postupného opuštění kurzového závazku nepreferuji. Mělo by k tomu dojít naráz, tvrdí o ukončení intervencí viceguvernér ČNB Mojmír Hampl. | Video: David Klimeš
 

Právě se děje

Další zprávy