Blesk uhodil do stožáru a zabil koně. ČEZ musí zaplatit

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
9. 10. 2014 6:15
I podprůměrný blesk způsobil úhyn koní pasoucích se ve vzdálenosti 72 metrů. Stožár byl podle posudků špatně uzemněný a ČEZ tak neuspěl s obhajobou, že událost nemohl ovlivnit.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: ČEZ

Praha – Netradiční spor prohrál energetický gigant ČEZ. Farmářka ze Šumperska zažalovala společnost ČEZ Distribuce kvůli odpovědnosti za smrt dvou koní. Těm zlomilo vaz takzvané krokové napětí, které se šířilo od zhruba 70 metrů vzdáleného stožáru elektrického vedení (v majetku ČEZu). Soudy daly žalobkyni za pravdu, i když se ČEZ bránil, že šlo o neodvratitelnou událost, na jejímž počátku stál blesk.

"ČEZ nedostál své povinnosti předcházet vzniku škod," shrnula u krajského soudu advokátka Věnceslava Holubová, která farmářku zastupovala. Blesk uhodil do stožáru vedení vysokého napětí, který podle soudních znalců (a následně i názoru Okresního soudu v Šumperku a odvolacího Krajského soudu v Ostravě) nebyl správně uzemněn. 

ČEZ tak musel farmářce zaplatit 137 915 korun a dalších zhruba sto tisíc na náhradách nákladů řízení.

Znalec: Podobný případ řeším poprvé

ČEZ se proti rozhodnutí soudu prvního stupně odvolal, ale proti potvrzujícímu rozsudku krajského soudu už dovolání nepodával. "V průběhu sporu byly zpracovány tři znalecké posudky. Přestože ne všechny měly stejný závěr, soud se přiklonil k posudku, který zpracoval František Popolanský - kapacita v oboru škod způsobených bleskem," říká mluvčí ČEZu Ladislav Kříž. Firma je navíc pojištěná pro podobné případy a pojišťovna jí podle Kříže uhradí škody v plné výši.

Případ je podle Kříže naprosto ojedinělý. "Od doby vzniku ČEZ Distribuce - před 10 lety - si nejsme vědomi podobného rozsudku. A ani pamětníci si něco podobného nevybavují," dodává Kříž.

To potvrzuje i autor jednoho ze znaleckých posudků, který u soudu dokládal vinu společnosti ČEZ. "Dělám tuto práci od roku 1985 a ještě jsem se k žádnému jinému smrtelnému případu nedostal," říká soudní znalec Stanislav Pokorný.

ČEZ neudělal vše, co mohl

"Škoda vznikla nepochybně v příčinné souvislosti s provozní činností spočívající v provozování distribuční soustavy elektrické energie, neboť k šíření napětí došlo právě ze stožáru, který nebyl před negativními důsledky úderu blesku spočívajícími ve vzniku krokového napětí dostatečně zabezpečen (dostatečně uzemněn). V důsledku nedostatečného uzemnění došlo ke škodě," stojí v rozsudku krajského soudu. Na počátku neštěstí sice stál blesk, ale ČEZ neudělal vše, co mohl, aby škodě zabránil.

"Žalovaný by musel prokázat, že učinil veškerá opatření, která bylo možno učinit k odvrácení události. Tak tomu však nebylo. Zařízení zjevně nebylo bezpečné, neboť i při podprůměrném blesku způsobilo úhyn koní pasoucích se ve vzdálenosti 72 metrů," uvádí rozsudek. Firma měla podle soudců počítat i s tím, že se v okolí nebezpečného stožáru koně pravidelně pohybují.

Mohlo to zabít i člověka

Znalec Pokorný vysvětluje, že koně jsou na elektrický proud mnohem citlivější než ostatní hospodářská zvířata a také než lidi. "Mají v těle více minerálních látek, a mají tak vynikající vodivost," říká.

"Člověk by v místě, kde došlo k usmrcení obou koní, cítil maximálně lehké brnění, protože jeho tělo má větší odpor. Kdyby ale člověk stál zhruba do dvou metrů od neuzemněného stožáru, mohl by v okamžiku, kdy do stožáru uhodí blesk, také zemřít," upřesňuje Pokorný.

Společnost ČEZ ale problém tak vážně nevnímá. "Rozhodnutí soudu respektujeme, nicméně nebylo prokázáno, že blesk opravdu udeřil do stožáru vedení vysokého napětí, a ani není známa přesná příčina úhynu koní, neboť nebyla provedena pitva," opakuje mluvčí Kříž obhajobu u soudu.

Oba soudy přitom ve svých rozsudcích dospěly na základě znaleckých posudků a výpovědí (například veterináře) k závěru, že oba koně zabil blesk, který uhodil do špatně uzemněného stožáru.

Ani znalecké posudky a rozhodnutí soudů ale ČEZ nepřiměly k provedení rozsáhlých kontrol, které by prověřily technický stav jeho stožárů. "ČEZ Distribuce nerealizovala žádné mimořádné revizní akce. Provádíme pravidelné kontroly uzemnění spojené s diagnostickými měřeními na každém vedení v periodě jednou za čtyři roky. Naše vedení považujeme za bezpečné," ujišťuje Kříž.

____

Máte rádi zpravodajský on-line deník Aktuálně.cz? Hlasujte pro nás v anketě českého internetu Křišťálová lupa. Svůj hlas nám můžete dát zde. Děkujeme!

 

Právě se děje

Další zprávy