Bez jídla z Evropy se obejdeme, tvrdí Rusové. Hrozí drahota

Tereza Holanová Tereza Holanová
16. 8. 2014 8:40
Kreml nepochybuje, lidé ho podporují a kritici varují, že třeba sýru nebude dost.
Putin s Medveděvem: Jídla bude dost.
Putin s Medveděvem: Jídla bude dost. | Foto: Reuters

Moskva – Návrat do časů Sovětského svazu, nebo vidina potravinové soběstačnosti? Názory Rusů na to, jaké výsledky přinese zákaz dovážet potraviny z Evropské unie, se liší. Politici slibují, že evropské partnery zvládnou nahradit místní zemědělci, případně Turecko, Argentina či Brazílie.

Optimisticky se k omezením zatím staví i většina místních. Podle průzkumu, který minulý týden zveřejnila agentura Levada Center, podporovalo odvetné sankce 82 procent Rusů a 76 procent respondentů bylo pro zákaz dovozu ovoce z EU.

"Jde o dobrou věc, protože omezení přinutí vládu začít rozvíjet domácí produkci," věří moskevská úřednice Jelena Fadějevová. "Sankce potrvají nejdéle tři až čtyři roky, potom se vše vrátí ke starému. Mezitím jsou Rusové připraveni zvládnout trochu nepohodlí," tvrdí obchodník Dmitrij Kornilov.

Evropské ovoce nám nebude chybět

"Dokážu perfektně přežít ve světě bez polských jablek, holandských rajčat nebo lotyšských šprotů, zvlášť když to pomůže expanzi ruského zemědělství a potravinářství," napsal na web Izvestia.ru publicista Jegor Cholmogorov.

"Je zde spousta ovoce i zeleniny, hlavně z jižního Ruska, Číny a Turecka. Měli jsme i něco z Polska nebo Španělska, ale vůbec mi to nechutnalo," říká vývojář z Voroněže.

"Jsem zvyklý nakupovat čerstvé maso a zeleninu na trzích, takže pro mě ani moji rodinu to nebude žádná zásadní změna," souhlasí vývojář z Voroněže Dmitrij Koprov. Jediné, co bude postrádat, jsou italské a litevské sýry. "Ale nevadí mi to. Před časem jsme od Evropské unie dostali ránu, tak tady je odpověď," zdůrazňuje pro deník Insider.

"Pokud jde o obchody, tak jsem zatím nikde prázdné regály neviděl. Je zde spousta ovoce i zeleniny, hlavně z jižního Ruska, Číny a Turecka. Měli jsme i něco z Polska nebo Španělska, ale vůbec mi to nechutnalo," dodává.
Rusko mění orientaci.

"Některé značky mi budou chybět, ale nijak zásadně to můj život nepoznamená, raději budu hrdě konzumovat národní produkty," tvrdí Maria Gorcevová z Moskvy. "Žádnou změnu v obchodech jsem zatím nezaznamenala. O sankcích jsem se dozvěděla jen proto, že pracuji jako překladatelka a naši zákazníci nás zahrnuli spoustou dokumentů, které se toho týkají," dodává její kolegyně Katerina Olejniková.

V kurzu je Jižní Amerika

Podle ruského think-tanku ICSS (Institute for Complex Strategic Studies) dovážely tamní firmy z EU 31,5 procenta veškerého masa, 42,6 procenta mléčných produktů a 32 procent zeleniny.

Kreml je přitom přesvědčený, že se Rusko bez evropských potravin dlouhodobě obejde. "Rusko si dokáže a také zvládne zajistit všechno potřebné jídlo," stojí na oficiálním twitterovém účtu vlády.

O náhradě za unii už Rusové jednají, posílit by měla hlavně spolupráce se zeměmi Jižní Ameriky. "Rusko má potenciál stát se obrovským spotřebitelem nejen masa, ale také zemědělských plodin," prohlásil brazilský ministr zemědělství Seneri Paludo pro list Financial Times a zmínil například kukuřici či sójové boby.

Ruská veterinární služba Rosselchoznadzor na svém webu také informovala, že probíhají schůzky se zástupci Ekvádoru, Chile, Brazílie a Argentiny. "Dodávky ryb z Chile, kterých Rusko loni odebralo 53 tisíc tun, se mohou zdvojnásobit až ztrojnásobit. Od začátku prosince by ruští spotřebitelé rovněž mohli dostávat čerstvá chilská jablka," uvádí mimo jiné úřad.

Turečtí politici se už podle serveru Rt.com nechali slyšet, že pro ně bude potěšením nahradit v obchodu s Moskvou unii a Spojené státy. Stejně tak může posílit obchod se zeměmi východní Afriky.

"Afričtí dodavatelé jsou připraveni prodat Rusku až 100 tisíc tun ovoce a zeleniny týdně," prohlásila pro agenturu Itar-Tass prezidentka Rusko-africké obchodní aliance Jelena Nagornaja. Má se jednat například o ananas, banány, citrusy, ořechy, avokádo nebo zázvor.

Vše nahradit nepůjde, tvrdí kritici

Někteří ruští experti jsou ale skeptičtější. "Okamžitě zaplnit mezeru na trhu není Rusko schopné," myslí si profesor ekonomie Alexej Skopin. "Při správné politice zvládne do roka nahradit vlastní produkcí jen 15 až 20 procent evropského importu," doplňuje.

Ředitel ruské Asociace maloobchodních společností Andrej Karpov varuje, že se sankce projeví hlavně nedostatkem sýra. Toho by mělo být v obchodech o 25 až 30 procent méně, u dražších výrobků pak až o polovinu.

Opoziční politici mluví přímo o návratu o několik desetiletí zpět. "Vzpomínáte, jak lidé věřili v opravdovou kvalitu sovětských aut, myček a mikrovlnek?," napsal na svůj Facebook bývalý ruský premiér Boris Němcov.

Lidé vykupovali zásoby

Někteří Rusové už dokonce stihli zveřejnit na internetu fotografie prázdných regálů, ve kterých chybí sýry či olivy, případně snímky cedulí, že zboží se prodává jen v omezeném množství. Ke zhlédnutí jsou například na této stránce.

"Včera se v moskevské síti Ašan objevily dávno zapomenuté tabule ze sovětských dob. Za prvé, tato upozornění jsme už posledních 25 let neviděli, za druhé, ty cedule visely prakticky nad každým pultem se zeleninou a ovocem," komentuje uživatel Roman Daviděnko.

Podle listu USA Today mohl za prázdné regály "run" na obchody, v rámci něhož se zákazníci snažili vykoupit všechny dostupné zahraniční potraviny.

Růst cen na obzoru

Profesor Skopin také připomíná, že dovoz z nových trhů podraží kvůli přepravním nákladům, které budou vyšší, než kdyby federace obchodovala pouze s unií. Ceny zemědělských produktů by podle něj kvůli tomu mohly vzrůst o pět až deset procent.

"I kdyby zakázané evropské výrobky přicházely do Ruska přes nějaké třetí země, jako jsou Bělorusko či Kazachstán, budou stát více, protože dodávka už nebude přímá," souhlasí hlavní ekonomka Alfa Bank Natálie Orlovová.

Zdražování potrápí Rusko i do té doby, než se podaří najít plnohodnotnou náhradu za evropské potraviny. Vysoká poptávka po nedostatkovém zboží totiž vyžene ceny nahoru.

S inflací má přitom země problém už teď, aktuálně se pohybuje na úrovni 7,5 procenta. Ruský premiér Dmitrij Medveděv již proto instruoval vládu, aby vytvořila systém, který bude monitorovat ceny na trhu. Ministr zemědělství Nikolaj Fjodorov navíc prohlásil, že výrobce, kteří bezdůvodně zvýší ceny, může čekat i trestní řízení.

Text vyšel v pátek 15. srpna 2014 v sesterském deníku Insider.

 

Právě se děje

Další zprávy