Benzin je nejlevnější za pět let. Může ubrat ještě korunu

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
Aktualizováno 23. 1. 2015 15:42
Průměrná cena benzinu se dostala pod 30 korun za litr. Další zlevňování brzdí dražší dolar a vyšší marže prodejců.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Průměrná cena benzinu Natural 95 v České republice poprvé od ledna 2010 klesla pod 30 korun za litr, vyplývá z údajů firmy CCS, která ceny pohonných hmot sleduje. Ve čtvrtek stál litr benzinu průměrně 29,97 Kč a v příštích týdnech se podle analytiků může dočkat zlevnění i o korunu.

Ještě podstatně levnější byl benzin na přelomu let 2008 a 2009, při vypuknutí světové ekonomické krize, tehdy stál Natural 95 méně než 23 korun za litr.

Tehdy i teď je za zlevňováním hlavně propad cen ropy, česká měna však v té době byla silnější k dolaru než dnes.

"V nejbližším týdnu očekáváme snížení cen benzínu a nafty na českých čerpacích stanicích o 20 až 30 haléřů," říká analytička společnosti Colosseum Eva Mahdalová.

Analytik BH Securities Petr Hlinomaz vidí prostor ke zlevnění nafty a benzinu v průměru ještě o korunu. "Je třeba říci, že proti pozitivnímu efektu nízkých cen ropy působí oslabování české koruny vůči dolaru, což je faktor, který další pokles cen pohonných hmot může výrazně zbrzdit," upozorňuje Hlinomaz.

Záležet bude podle něj hlavně na ochotě prodejců slevit ze svých marží, které vlivem zlevnění ropy narostly. "Vidíme proto velký rozptyl v cenách v různých sítích benzinových pump," dodává.

Od začátku loňského roku až do října se celorepublikové průměrné ceny stabilně držely nad 36 korunami, jen výjimečně mírně klesly pod tuto hranici. Poté ale začal výrazný pokles, který způsobil přebytek ropy na trhu. Za celý loňský rok se ceny Naturalu 95 propadly v Česku o 4,16 koruny za litr a ceny nafty o 4,15 Kč.

Nafta zatím na rozdíl od benzinu pod hranici 30 korun nezlevnila, ve čtvrtek za ni řidiči v Česku průměrně zaplatili 30,08 Kč/l. Nafta byla za méně než 30 korun naposledy v dubnu 2010.

 

Právě se děje

Další zprávy