Bazénovou chemii dostanete jen s průkazem. Kvůli teroristům

ČTK ČTK
22. 10. 2014 16:47
Senátoři schválili zpřísnění prodeje přípravků, které obsahují peroxid vodíku v koncentraci od 12 do 35 procent.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Isifa/Thinkstock

Praha - Některé prostředky pro čištění vody v bazénech si lidé budou moci koupit jen po prokázání totožnosti. Důvodem je to, že bazénovou chemii je možné zneužít k výrobě výbušnin. Zpřísnění má zavést v souvislosti nařízení Evropské unie zákon, který dnes po Sněmovně schválil Senát a čeká už jen na podpis prezidenta Miloše Zemana.

Zpřísnění prodeje se má týkat přípravků, které obsahují peroxid vodíku v koncentraci od 12 do 35 procent. Podle předlohy by je nesměli zakoupit lidé mladší 18 let. Pro získání peroxidu s vyšší koncentrací by zájemci podle návrhu potřebovali povolení báňského úřadu, za který by zaplatili 300 korun. Podle vlády, která zákon navrhla, bude těchto povolení vydáno maximálně 500 ročně.

"Běžně dostupný peroxid vodíku, který je součástí lékárniček, je dodáván v koncentraci pouhých tří procent a je tedy naprosto mimo navrženou regulaci," uvádí v návrhu vláda. Zásilkový ani internetový prodej výrobků s koncentrovanějším peroxidem zákon nezakazuje a zodpovědnost za prověření kupujícího nechává na prodejci.

Omezení se vztahuje také na nitrometan v koncentracích 30 až 40 procent a na kyselinu dusičnou v koncentracích od tří do deseti procent. Prodejcům má za porušení zákona hrozit pokuta až 100 000 korun, kupujícím sankce maximálně v poloviční výši.

Firmy a obchodníci budou muset prodej zaregistrovat a vydat o tom kupujícímu doklad, kupující by je podle normy musel nejméně pět let uchovat. Prodávající, kteří by museli vést evidenci registrací, by kontrolovala Česká obchodní inspekce, která své náklady s tím spojené vyčíslila asi na 1,3 milionu korun ročně. Český báňský úřad své výdaje spojené s návrhem zákona stanovil zhruba na 700 000 korun.

Hlavním cílem nařízení EU z loňského ledna je snížit riziko teroristických útoků, při kterých by byly použity výbušniny vyrobené nelegálně z dostupných chemikálií, nebo z výrobků tyto látky obsahující.

 

Právě se děje

Další zprávy