Výrobu baterií Duracell převezme firma miliardáře Buffetta

ČTK ČTK
Aktualizováno 13. 11. 2014 15:42
Společnost Procter & Gamble už dříve uvedla, že hodlá Duracell oddělit do samostatného podniku a zjednodušit svou strukturu.
"Věštec z Omahy" Warren Buffett patří podle žebříčku Forbes mezi nejbohatší Američany.
"Věštec z Omahy" Warren Buffett patří podle žebříčku Forbes mezi nejbohatší Američany. | Foto: Reuters

Omaha - Investiční společnost Berkshire Hathaway miliardáře Warrena Buffetta převezme od společnosti Procter & Gamble (P&G) divizi výroby baterií Duracell.

"Duracell se mi vtiskl do paměti jako spotřebiteli i jako dlouhodobému investorovi v P&G a Gillette," uvedl Buffett v dnešním sdělení.

P&G v rámci dohody získá své akcie v hodnotě kolem 4,7 miliardy dolarů (přes 100 miliard korun), které nyní vlastní Berkshire. Ta uvedla, že před uskutečněním transakce přispěje částkou zhruba 1,8 miliardy dolarů na rekapitalizaci divize.

Berkshire vlastnila ke 30. červnu 52,8 milionu akcií P&G. To představovalo podíl 1,9 procenta, uvedla agentura Reuters na základě údajů, které firma poskytla regulačním úřadům.
    
Předpokládá se, že transakce bude dokončena ve druhé polovině příštího roku. Společnost P&G už v říjnu uvedla, že hodlá oddělit Duracell do samostatného podniku. Firma získala Duracell v roce 2005 v rámci převzetí společnosti Gillette, která značku vlastnila od roku 1996.

Jednodušší podniková struktura

Generální ředitel P&G Alan Lafley počátkem srpna oznámil, že společnost se během roku až dvou zbaví více než poloviny svých značek. Cílem tohoto plánu je zjednodušení struktury a zrychlení růstu tržeb. P&G coby výrobci dětských plenek Pampers nebo pracích prášků Ariel a Tide by po zmenšení portfolia mělo zbýt 70 až 80 značek, které mají nejlepší výsledky.

P&G, která je také známá holicími potřebami Gillette nebo produkty zubní hygieny Crest, své výrobky prodává ve více než 180 zemích světa a výrobní základny má v 80 zemích. V roce 1991 koupila závod Rakona v Rakovníku, kde vyrábí mimo jiné prací prášky a prostředky na mytí nádobí.

Buffett má podíl v Coca-Cole i IBM

Berkshire Hathaway ovládá více než 80 dceřiných společností, které podnikají v různých odvětvích od maloobchodu přes pojišťovnictví po železniční dopravu a energetiku. Vlastní i významné podíly v řadě známých firem, jako je Coca-Cola, IBM anebo American Express.

Buffett si díky svým úspěšným investicím vysloužil přezdívku "věštec z Omahy", podle posledního vydání žebříčku časopisu Forbes je druhým nejbohatším Američanem s majetkem zhruba 67 miliard dolarů (1,5 bilionu korun).

 

Právě se děje

Další zprávy