Bankovní účet lze založit kdekoli v EU, řekli europoslanci

ČTK ČTK
15. 4. 2014 15:28
Lidé ale musejí počítat s tím, že se jich instituce budou ptát na to, proč si zřizují základní účet právě v daném státě.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Jan Langer

Štrasburk - Všichni obyvatelé Evropské unie mají právo otevřít si svůj vlastní základní bankovní účet kdekoli v EU. Vyplývá to ze směrnice, kterou dnes schválil Evropský parlament.

Banky by podle něj zároveň neměly klientům bránit v přechodu na základní účet u jiného ústavu, který jim nabízí lepší podmínky.

Nařízení musí ještě schválit Rada EU a poté budou mít členské země dva roky na to, aby jej zapracovaly do svých právních předpisů.

Volný pohyb

Úvěrové společnosti budou muset umožnit komukoli v kterémkoli členském státě, aby si podle srozumitelných pravidel za přijatelných podmínek zřídil účet.

"Zajištění přístupu všech spotřebitelů, včetně imigrantů a migrujících občanů, k základním účtům bude stimulem modernizace ekonomiky, usnadní volný pohyb a pomůže nejvíce znevýhodněným členům našich společností," prohlásil německý europoslanec a zpravodaj návrhu Jürgen Klute.

Úřady se budou ptát: Proč?

Lidé si tedy budou moci otevřít účet v kterékoli zemi EU, instituce v zahraničí však budou mít právo zjišťovat, proč si chce klient zřídit konto právě v daném státě.

Podle nařízení musí základní běžné účty nabízet všechny úvěrové společnosti anebo alespoň tolik bank, aby byla zajištěna dostatečná konkurence. Banky také musí umožnit klientovi přechod na základní účet u jiného ústavu, který je pro něj výhodnější, a nepožadovat za to od něj více než přiměřený poplatek.

Směrnice má zajistit, aby banky vytvořily pro zřizování základních účtů tak srozumitelné a jednoduché podmínky, aby je byl schopen pochopit každý klient.

 

Právě se děje

Další zprávy