Babišův bič na hazard se odkládá. Daně ale porostou

Jiří Hovorka ČTK Jiří Hovorka, ČTK
Aktualizováno 27. 3. 2015 11:43
Nejspíš o rok se zpozdí zavedení tvrdších pravidel pro hazard. Ministerstvo bude čekat na souhlas Evropské komise.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Karel Toman

Praha – Tvrdý bič na hazard se o rok odkládá. Ministerstvo financí nestíhá přípravu monitorovacího systému, který by dohlížel nad firmami i nad hráči. Nový zákon o hazardu včetně změn zdanění nezačne pravděpodobně platit od ledna 2016, ale zřejmě až o rok později.

Úřad vedený Andrejem Babišem se ale nevzdal nadějí na vyšší příjem státní kasy z hazardu a připravil alespoň dílčí novelu zákona. Ta od příštího roku zvyšuje sazbu odvodu z loterií z 20 na 25 procent a zdvojnásobuje fixní místní poplatek za jeden den z 55 korun na 110 korun. Novela by měla příští rok přinést do rozpočtu 2,5 miliardy korun navíc. Změny dnes ohlásil Babišův náměstek pro hazard Ondřej Závodský.

Důvodem pro odklad platnosti nového zákona je podle něj potřeba nechat si zákon potvrdit od Evropské komise, zavedení nových pravidel brzdí také pomalý postup prací na novém monitorovacím systému a s tím související délka výběrového řízení. "Potřebujeme ty věci skutečně provázané. Nový zákon by tak měl platit nejpozději od 1. ledna 2017. Bude záležet na délce výběrového řízení a notifikaci Evropské komise," uvedl Závodský.

Předseda sdružení Občané proti hazardu Martin Svoboda vnímá informaci o odkladu negativně. "Zákon je potřeba už dlouho, není proto dobré, že bude odložen," reagoval Svoboda, který je bývalým gamblerem. Podle něj je však i navrhované zpřísnění stále mírné. "Na vládní i poslanecké úrovni se budeme snažit o zpřísnění limitů pro nastavení automatů i celého zákona," dodal Svoboda.

Celá řada změn

Nový zákon o hazardních hrách by měl mimo jiné zakázat hrací automaty v restauracích, hospodách či u čerpacích stanic. Vzniknout má také registr vyloučených hráčů, který hazardní hru nedovolí lidem pobírajícím dávky v hmotné nouzi, závislým hráčům ani lidem v osobním bankrotu. V plánu jsou také limity prosázených peněz za hodinu či měsíc.

Omezen má být také počet provozoven v jednotlivých regionech. Herny a kasina mají být podle plánů ministerstva navázána na počet obyvatel obce i regionu. V obcích s méně než 5000 obyvateli bude pouze jedna herna a kasino bude limitováno minimálně 40 tisíci obyvateli. Pokud tak nový zákon projde úspěšně legislativním procesem, poklesne počet heren o desítky procent. Naopak zákon zlegalizuje zahraniční online sázkové kanceláře.

Ministerstvo chce také výrazně zvýšit zdanění firem provozujících hazard. Daňové sazby by navíc měly být nově odstupňovány podle typu hry.

Zisky z automatů by tak měly být podle posledního návrhu z února daněny 35 procenty, loterie (tedy například i Sazka) nebo kasina by měly platit 30 procent a z kurzových sázek by se mělo odvádět 25 procent. Než dojde k prosazení celého balíku změn, navrhuje tedy ministerstvo prozatím novelu, která zvýší sazbu loterijní daně od roku 2016 plošně na 25 procent z dnešních dvaceti. Firmy provozující hazardní hry navíc platí i daň z příjmu ve výši 19 procent.

Novela je podle Závodského záložním řešením, pokud se opravdu zákon nestihne schválit tak, aby platil od ledna 2016. "Pokud se to zvládne do konce roku, bude tento zákon bezpředmětný a bude platit nový zákon," vysvětlil.

Osm miliard za rok

Předloni Češi prosázeli 123,9 miliardy korun a na výhrách se jim vrátilo 95,3 miliardy korun. Provozovatelům her tak zůstalo 28,6 miliardy korun, ze kterých platili daně a odvody. Dopady hazardních her jsou podle odborníků vážné. Národní monitorovací středisko pro drogy a závislosti odhaduje, že je v Česku 150 tisíc problémových hráčů, z toho 40 až 80 tisíc je patologických.

V roce 2014 se příjem z hazardu do státní kasy nezvýšil, udržel se na zhruba osmi miliardách korun. Podle Babiše se tak stalo navzdory tomu, že bylo loni pravomocně zrušeno 17 500 hracích automatů.

"Vyššího výnosu z hazardu jsme dosáhli díky větší efektivitě výběru daní a razantnímu navýšení vymahatelnosti práva," řekl ministr financí. "Jedná se například o opakované razie Finanční a Celní správy, zintenzivnění a zefektivnění kontrol v provozovnách a ukládání tvrdých sankcí," dodal náměstek ministra financí Ondřej Závodský, který má oblast hazardu na starosti.

 

Právě se děje

Další zprávy