Babišovo snížení daně se na ceně piva neprojeví, říkají odborníci. Uškodí malým hospodám

Lukáš Prchal Milan Mikulka Lukáš Prchal, Milan Mikulka
29. 1. 2016 15:51
Pokud by se snížila DPH u točeného piva, jak navrhuje ministr Andrej Babiš, nebude to mít na jeho cenu žádný vliv, tvrdí odborníci. „Ze zkušenosti se změnami daní víme, že jakékoli snížení se promítne v daleko menší míře, než by mělo. Někdy se neprojeví vůbec,“ vysvětluje Lukáš Eisenwort z poradenské společnosti EKP. Zavedení této novinky by navíc způsobilo v praxi komplikace.
Důvod k radosti? (ilustrační foto)
Důvod k radosti? (ilustrační foto) | Foto: ČTK

Praha - Nehodlám před volbami dělat žádné populistické kroky, uvedl na začátku letošního roku ministr financí Andrej Babiš (ANO), když mluvil o státním rozpočtu. "Slyšel jsem, že politici mají před volbami tendenci dávat balíčky. Ale já jako ministr financí k tomu nevidím důvod," řekl.

Neuplynul ani měsíc a Babiš v diskusním pořadu České televize oznámil, že chce snížit daň z přidané hodnoty (DPH) na pivo z dosavadních 21 na pouhých 10 procent.

Spotřebitel to nepocítí

"Ze zkušenosti se změnami daní víme, že jakékoli snížení se promítne v daleko menší míře, než by mělo. Někdy se neprojeví vůbec," vysvětluje Lukáš Eisenwort z poradenské společnosti EKP. Dodal, že spotřebitel nic takového nepocítí, když se naopak daně zvyšují, na ceně produktu se to projeví.

Stejný názor má i Martin Diviš, odborník na nepřímé daně ze společnosti PwC ČR. Podle něj by snížení DPH u piva částečně dopadlo vyšší marží u podnikatelů. "Tento jev se v praxi ukázal například při snížení sazby DPH na knihy," připomíná Diviš.

Snížení daní u sudového piva by podle Eisenworta bylo zajímavé, pokud by sníženou sazbu uplatňovali až hospodští. Kdyby nakupovali sudy s 21% daní a pivo prodávali s 10%, část menších hospod by vykazovalo nadměrný odpočet DPH - stát by jim pak každý měsíc nebo každé čtvrtletí vracel peníze.

Snížením daně u sudového piva by stát podle ministerstva financí přišel ročně přibližně o 160 milionů korun. Andrej Babiš a jeho náměstkyně Alena Schillerová také tvrdí, že tento záměr není v rozporu s právem Evropské unie. "Co se týče práva Evropské unie, ano, je to naprosto v souladu. Máme to takto zkonzultováno, nastudováno," řekla Schillerová.

Evropské právo? Samostatné pivo ne, v restauraci ano

"Unijní směrnice neumožňuje uvalení snížené sazby DPH na pivo prodávané jako samostatné zboží, například v supermarketech. Lze však využít možnosti snížit sazbu u restauračních služeb, a tím i na pivo poskytnuté v rámci takové služby,“ vysvětluje Diviš.

Zavedení novinky by bylo v praxi komplikovanější. „Pokud chce ministerstvo docílit sazby 10 procent u točeného piva, bude muset restaurační služby rozdělit na ty „pivní“ a ostatní, u nichž v souvislosti se zákonem o elektronické evidenci tržeb navrhuje snížení sazby ze současných 21 na 15 procent. Jídlo a veškeré nápoje kromě piva by pak restaurace zdaňovaly patnácti procenty, ale pivo samotné procenty deseti," říká Diviš.

Upozorňuje, že z této změny budou profitovat pouze provozovatelé restaurací, kteří jsou plátci DPH. Naopak pro menší restauratéry, kteří doposud plátci DPH nejsou, to může zhoršit jejich konkurenceschopnosti.

Politici: Je to populismus

Čtvrteční vyjádření Andreje Babiše překvapilo značnou část Poslanecké sněmovny i premiéra Bohuslava Sobotku. Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) později upozornil, že to byl právě Babiš, kdo dříve tomuto kroku bránil. Před rokem totiž Jurečka dostal od pivovarníků návrh na snížení daně na pivo, který v rámci koalice projednávali. "Především ministr financí byl proti z důvodů výpadku příjmů do státního rozpočtu. A dnes navrhuje snížení DPH pro pivo. Ať si o tomto kroku udělá každý obrázek sám," uvedl Jurečka.

Babiš v pátek znovu řekl, že návrh na snížení daní u piva předloží na nejbližším jednání koaliční rady a chce, aby změna platila už od letošního července.

Předseda opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek nebo předseda ODS Petr Fiala to označili za populistický krok. Stejně reagovala i Unie výrobců a dovozců lihovin.

Babišovo prohlášení s nadsázkou komentovali i lidé na sociálních sítích."Jestli Babiš zlevňuje pivo, tak do voleb půjdu s tím, že holky budou muset povinně nosit sukně. To by v tom byl čert, abychom si neudělali z republiky ráj," napsal na Facebooku komunální politik z TOP 09 Dominik Feri.

 

Právě se děje

Další zprávy