Babišova daňová revoluce má problém. Evidence tržeb může nabrat zpoždění

Vojtěch Blažek Vojtěch Blažek
29. 3. 2016 10:07
Úředníci chtějí IT systém na evidenci tržeb zadat bez soutěže, experti jsou proti. Není moc času: Babiš slíbil, že spornou EET spustí na podzim. Podobné zakázky se přitom táhnou nejméně půl roku - a to jen když jde vše hladce.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Ondřej Tůma, Storyous

Praha - Na podzim chce ministr Andrej Babiš (ANO) spustit svůj největší projekt v roli ministra financí: elektronickou evidenci tržeb (EET), která prošla v únoru Sněmovnou po několikaměsíčních obstrukcích.

Přípravy na spuštění EET se teď přesto zadrhávají na samém počátku. Generální finanční ředitelství chce kvůli času i úsporám elektronické účtenky naroubovat na už existující počítačový systém pro správu daní. A to bez vypsání veřejné zakázky − proto, aby Babišova novinka začala fungovat co nejdřív. Jenže vládní experti na zadávání IT tendrů to nyní důrazně nedoporučili. S tím, že by šlo o porušení zakázkového zákona.

Fungování EET má podle představ finančního ředitelství zajistit firma IBM, která se dlouhodobě stará právě o daňový systém. Jen by se přeprogramoval tak, aby uměl online přijmout informaci o tržbách a hned poslat zpátky obchodníkovi státem potvrzenou účtenku.

Předminulý týden se ale sešla skupina odborníků, kteří fungují jako poradní sbor Rady vlády pro informační společnost − instituce, jež podobné strategické IT posuzuje. A tato pracovní skupina upozornila, že na spuštění EET naráží zakázkový zákon. "Pracovní skupina materiály Generálního finančního ředitelství posoudila a řekla, že tímhle způsobem nelze zakázku zadat," potvrdil Hospodářským novinám Jaroslav Strouhal, náměstek ministra vnitra pro IT.

Zjednodušeně: podle expertů není možné vzít starší smlouvu na daňový systém a doplnit ji o vytvoření a provozování účtenkového systému. "Pak jde totiž o zcela jinou zakázku, a měla by se na ni tudíž vypsat soutěž," souhlasila například i Lucie Žilková, právnička poradenské společnosti Otidea, která se specializuje na veřejné soutěže.

Ve státní pracovní skupině, která nedoporučila zadat zakázku na EET přímo, nesedí žádné lehké váhy, ale třeba zástupci ministerstva pro místní rozvoj, kteří sepsali čerstvě schválený zákon o zakázkách.

S odkazem na odborníky ovšem hájí svůj plán na zakázku bez soutěže i finanční úředníci. "Máme i právní analýzy, které oprávněnost zvoleného druhu řízení potvrzují," uvedla Petra Petlachová, mluvčí Generálního finančního ředitelství.

Podrobnosti čtěte v Hospodářských novinách.

 

Právě se děje

Další zprávy