Centrální nákupy začnou u softwaru a aut. Vláda schválila plán na čtyři roky

ČTK ČTK
9. 11. 2015 15:20
Vláda dnes schválila materiál předložený ministerstvem financí. Centrální nákupy by se měly vztahovat na zboží a služby za téměř 13 miliard korun. Nejprve budou u jednotlivých komodit stanoveny standardy, kterými se budou následně řídit všechny resorty. Výsledkem spolupráce úřadů ale nemusí být vždy společná veřejná zakázka.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Praha - Centrální nákupy státu by se nejprve měly týkat nákupu softwarových licencí a automobilů. U těch by měl stát zahájit nadresortní veřejné zakázky od příštího roku. Další rok by měl následovat nákup počítačů, pojištění pro automobily a kancelářského papíru.

Vyplývá to z harmonogramu centrálního nákupu státu pro roky 2016 až 2020, který dnes schválila vláda.

Centrální nákupy by se měly vztahovat na zboží a služby za téměř 13 miliard korun. Materiál kabinetu předložilo ministerstvo financí.

V roce 2018 by mělo ministerstvo financí dále připravit nadresortní veřejné zakázky pro tiskárny, pneumatiky pro osobní automobily a další kancelářské potřeby. V roce 2020 by se zakázky měly týkat nehodových služeb u osobních aut a kancelářského nábytku.

Dodržet závazný standard

Harmonogram předpokládá, že nejprve budou u jednotlivých komodit stanoveny standardy, kterými se budou následně řídit všechny resorty. Standardy chce ministerstvo financí stanovit k většině komodit vždy s ročním předstihem. V dalším kroku budou následně připravovány nadresortní veřejné zakázky, do kterých se už povinně všichni připojit nemusí. "Každý však musí počítat s tím, že je povinen při svých nákupech dodržet závazný standard," uvedl úřad.

Ministerstvo vytvořilo pět skupin, u kterých budou stanoveny standardy. Jde o informační technologie, vozový park a pohonné hmoty, kancelářské potřeby a kancelářskou techniku, energie a správu budov a dopravu a ubytování. Například u osobních aut ministerstvo standardy, které vytvořilo ve spolupráci se zástupci dalších pěti ministerstev, zveřejnilo na internetu.

Cílem není jeden dodavatel pro všechny

Ministerstvo financí v materiálu upozornilo, že se na základě zkušeností ze zahraničí rozhodlo nevytvářet pro centrální nákup specializovanou nákupní agenturu, ale postavit systém centrálního nákupu státu na dobře zorganizované meziresortní spolupráci.

"V průběhu roku 2015 si tento postup ministerstvo financí ve spolupráci s dalšími pěti resorty pilotně vyzkoušelo při přípravě společné nadresortní veřejné zakázky na nákup kancelářského papíru, do které se jako pověřující zadavatelé připojilo 168 organizací se sídlem po celé ČR," stojí v materiálu.

Výsledkem spolupráce v rámci centrálního nákupu státu nemusí být podle ministerstva financí vždy nutně společná veřejná zakázka. "Většinu úspor lze na základě zkušeností ze zahraničí připsat spíše jednoznačné standardizaci toho, co jednotlivé resorty nakupují, než tomu, že to poptávají všichni od stejného dodavatele," uvedl úřad.

Loni v listopadu ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO) zastavila projekt za 28 milionů korun, který řešil centrální nákupy státní správy. Prý byl neefektivní a jeho přínosy sporné. Ministerstvo pro místní rozvoj také argumentovalo tím, že problematika centrálních nákupů státu patří do gesce ministerstva financí.

 

Právě se děje

Další zprávy