Babiš prodal meruňkové sady vizovickému Jelínkovi

Zuzana Kubátová Zuzana Kubátová
13. 2. 2014 10:30
Společnost Rudolf Jelínek pokračuje ve skupování sadů a zemědělské půdy.
Foto: Karel Toman

Vizovice - Vizovická firma Rudolf Jelínek, tuzemská jednička ve výrobě ovocných destilátů, pokračuje ve skupování sadů a zemědělské půdy. „Dnes už v Česku disponujeme skoro 200 hektary pozemků vhodných pro pěstování ovoce," říká ředitel společnosti Pavel Dvořáček.

Na konci loňského roku Jelínek koupil od skupiny Agrofert Andreje Babiše 83 hektarů meruňkových sadů u Hustopečí a Velkých Němčic na jižní Moravě. Kromě toho v domovských Vizovicích loni přikoupil 50 hektarů pozemků, na nichž se chystá vysadit třešně. Padesát hektarů švestkových sadů už Jelínkovi ve Vizovicích patřilo, k tomu tu firma disponuje dvacetihektarovou pozemkovou „rezervou" určenou pro budoucí rozvoj.

Podle ředitele Dvořáčka přišly nové sady a půda na „desítky milionů korun", přesnou cenu loňských akvizic firma nezveřejnila.

Vlastní ovoce si Jelínek zajišťuje také pro všechny tři zahraniční filiálky. V Bulharsku holding R. Jelínek Group ovládá největšího místního výrobce „slivové rakije", firmu Vincom Troyan. A pro něj pořídila také starý dvacetihektarový švestkový sad, který se letos začne omlazovat.

V Rumunsku Jelínek majetkově kontroluje palírnu S.C. Valco, rovněž místní jedničku v segmentu ovocných pálenek. K ní patří dvanáctihektarový jabloňový sad.

Pozemky pro hruškovici v Chile

Největší ovocnářské pozemky ale skupina pořizuje i na americkém kontinentu - konkrétně v Chile, kde vyrábí místní palírna R.Jelinek hlavně hruškovici.

„V Chile jsme koupili celkem 160 hektarů pozemků, postupně na ně vysazujeme hrušky odrůdy Williams," upřesňuje ředitel Dvořáček. „Většinu naší půdy v Chile zatím pronajímáme pěstitelům obilí. Sady máme na 14 hektarech, ale postupně je rozšiřujeme podle toho, jak se daří zajišťovat financování," dodává.

Ovocné sady v Chile je třeba zavlažovat, takže výsadbě stromů tu předchází nákladné hloubení studní a budování vodovodů.

Vhodného ovoce je čím dál méně

Klesající dostupnost ovoce vhodného pro destilaci je hlavním důvodem, proč firma v čím dál větší míře investuje do vlastních sadů. Například v Česku jde domácí produkce ovoce setrvale dolů.

Navíc se ovocnáři v tuzemsku i zahraničí obracejí hlavně na odrůdy, které snadno dozrají i po předčasném utržení ze stromu a které lze bez úhony dopravovat po světě na velké vzdálenosti. Ovoce pro výrobu kvalitní pálenky je vhodné sklízet lehce přezrálé, takže destiléři naopak preferují odrůdy, které vydrží na stromě co nejdéle. O ty ale zájem pěstitelů klesá.

„Třeba Chile je jedním z největších světových exportérů ovoce, ale hruška williamska, nejlepší surovina pro místní hruškovici, se tam skoro přestala pěstovat," říká Dvořáček.

Nejde ale jen o dostupnost nejvhodnějších odrůd. Ve vlastních sadech si Jelínek snáz ohlídá kvalitu a reguluje chemii - postřiky či hnojiva.

„Absolutně soběstační ve vlastní produkci ovoce bohužel asi nikdy nebudeme. Chceme se ale postupně dostat alespoň na 30 procent vlastního podílu," vysvětluje Dvořáček. Vizovická firma ročně vykoupí od sadařů zhruba 24 milionů tun ovoce, její vlastní sady zatím pokryjí ani ne pět procent této spotřeby.

Jaké surovinové zázemí mají evropští konkurenti vizovické firmy?Jak se na tržbách a zisku projevila metanolová aféra a tvrdší regulace? Čtěte více v internetovém Deníku Insider.

 

Právě se děje

Další zprávy