Babiš: Platit daně je normální, registr nikoho nezatíží

Dalibor Martínek a Josef Pravec, týdeník Ekonom
22. 7. 2014 13:51
Lepší výběr daní může podle odhadů ministerstva financí přinést do rozpočtu asi 30 miliard korun, říká Babiš v rozhovoru pro týdeník Ekonom.
Nový ministr Andrej Babiš nechá vše prověřit.
Nový ministr Andrej Babiš nechá vše prověřit. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha – Zhruba o třicet miliard korun ročně si může polepšit státní rozpočet díky lepšímu výběru daní. V rozhovoru pro týdeník Ekonom to říká ministr financí Andrej Babiš (ANO). Chystané novinky jako centrální registr účtů nebo elektronická evidence podle něj podnikatele nijak nezatíží.

Ekonom: Podvody páchá úzká skupina lidí. Jak je vůbec možné, že na ně policie a celníci zatím nepřišli?

Andrej Babiš: Bavíme se o organizovaném zločinu, velmi dobře zorganizovaných skupinách, které mají k dispozici značné finanční prostředky a jsou schopné disponovat množstvím různě nastrčených osob nebo společností. Těm stačí, aby existovaly třeba 14 dní, aby posloužily k realizaci podvodu. Naprosto klíčové jsou rychlé reakce a stát tady vždy bude reagovat se zpožděním. Bohužel zároveň funguje tak, že v jeho složkách máme korupci. I finanční policie tu byla v minulosti zrušena, zřejmě byla příliš aktivní, a tím pro politiky nepohodlná. Alespoň tu začne pracovat Kobra, což je hlavně věc koordinace mezi finanční správou, celníky, Finančním analytickým útvarem i k tomu vyčleněnými policisty.

Kobra těmto únikům zabrání?

Sama ne. Musejí přijít další systémová opatření. Jde o posílení celní správy. Ta by pak mohla vyšetřovat i věci, které dosud musela předávat policii, a zbytečně se tím ztrácel čas. Chceme tu mít centrální registr účtů. Když totiž existuje podezření, že nějaká firma dělá karuselové podvody, jde současně o čas. Potřebujeme okamžitě vědět o existenci účtu, abychom ho mohli zablokovat, protože na něm možná je nula, ale možná sto milionů. Zatím píšeme dopisy bankám, ty nám informace dají pozdě a celé je to potom k ničemu.

Není přesto lepší zaměřit se na tyto konkrétní podvodníky, neměnit legislativu a ostatní neomezovat?

Čím je omezujeme? Tím, že chceme registr účtů, přece pro nikoho žádná povinnost nevzniká, to jde úplně mimo ně. Navíc byl centrální registr účtů před schválením na vládě už za premiéra Petra Nečase, jen údajně hlasem ministra vnitra Jana Kubiceho nebyl schválen.

DPH by mohla jít dolů

Omezením však bude chystaná elektronická registrace tržeb.

V čem? Že chceme, aby se tu platily daně?

Majitelé obchodů a restaurací si budou muset pořizovat elektronické čipy, které takovou kontrolu umožní.

Jenže dnes tu máme plno podnikatelů, kteří pět či deset let vykazují ztrátu a jezdí si bavorákem nebo ve ferrari. Já myslím, že platit daně je normální.

Proč neustále měnit podmínky pro všechny? Někdo daně neplatí, ale 95 procent podnikatelů je snad seriózních.

V okolních státech to funguje. Na Slovensku mají registrační pokladny. Ty my nechceme, nejsou už efektivní a dají se obcházet. Navíc jsou pro podnikatele drahé. To, co navrhujeme, je elektronická evidence, která podnikatele téměř ničím nezatíží. Každý může takový systém vidět v Chorvatsku, a tam ho 90 procent lidí přivítalo. Proč by se konkurence dívala na to, že jiní podvádějí? Navíc když prodáváte nějaké zboží, na něž je uvalena daň, a pak ji neodvedete, podvádíte zákazníka. Jinak ani náš rozpočet nedáme dohromady, mandatorní výdaje a výplaty státních zaměstnanců dosahují více než 900 miliard korun.

Elektronická registrace asi stačit nebude, co dalšího připravujete?

Letos a v příštím roce budeme posilovat finanční správu a přijímat do ní další zaměstnance. Je třeba posílit zejména kontrolu a vymáhání. Tyto složky jsou klíčové pro výběr daní, a přitom byly stavy jejich pracovníků neustále snižovány. Plánujeme rozšíření kompetencí celní správy i nákup technického vybavení, které jí umožní lépe vykonávat její činnost, například mobilní laboratoře.
V roce 2016, jako letos v lednu na Slovensku, zavedeme elektronický výkaz DPH, což ukáže, kde máme čekat odvod této daně. Pak přibude online registrace tržeb. Myslím, že to fungovat bude. Když v Chorvatsku na daňovém úřadu v sobotu večer zjistí, že v nějakém baru nemají žádné tržby, tak se na to jdou podívat. Pokud zjistí, že tam podvádějí, vezmou jim licenci, zavřou provozovnu a hotovo.

Kdo bude tato data u nás vyhodnocovat a na kolik to celé přijde?

Tak daleko nejsme. Připravujeme projekt, pozval jsem na návštěvu chorvatského ministra financí, zkušenosti jsou důležité. Chorvaté to zavedli, aby podnikatele motivovali, a zároveň snížili DPH. Dost dramaticky, myslím z 25 na 10 procent. Kdysi jsme tu měli sníženou sazbu 10 procent, pak ji TOP 09 a ODS navýšily na patnáct. Kdyby se jednou opět podařilo sazbu snížit na 10 procent, bylo by to ideální.

Desítky miliard navíc

Jaký je vlastně váš odhad částky, o kolik více lze na daních vybrat?

Potenciál ztrát spojených s podvody na DPH je 2,7 procenta HDP. To je sto miliard korun. Je jasné, že se nám nepovede podvodům úplně zabránit, ale Němci to stlačili na jedno procento. Vedle toho máme kolem 150 miliard daňových nedoplatků.
Lepší výběr daní znamená podle našich odhadů asi 30 miliard korun. Finanční úřady musejí lépe kontrolovat, mít analytická oddělení a jasnou strategii. Když jsem byl na první poradě u jejich šéfa, tak jsem je vyzval, aby mi dali seznam, co všechno by chtěli změnit. Napsali 50 bodů, a tak jsem se ptal, co dělali těch předchozích dvacet let.

Stejně by nás zajímalo, o kolik peněz dohromady může jít...

Toho se nedopátráte, nechci střílet od boku. Pokud to všechno zavedeme a bude to účinné, tak to může být znát.

Obálka týdeníku Ekonom
Obálka týdeníku Ekonom | Foto: Ekonom

Jak by měl vypadat dobrý penzijní systém? Měl by stát více zasahovat do ekonomiky? Jaké má další plány s Agrofertem? Kompletní rozhovor si přečtěte v aktuálním vydání týdeníku Ekonom.

K dostání na obvyklých místech. Přečíst si ho můžete i na iPadu a iPhonu nebo na zařízeních se systémem Android.

 

Právě se děje

Další zprávy