Babiš kupuje největšího polského výrobce rýžových oplatek

Lucie Hrdličková
4. 5. 2015 16:12
Fond Hartenberg má zájem také o koupi předního českého výrobce Hamé.
Andrej Babiš
Andrej Babiš | Foto: Libor Fojtík

Praha - Investiční fond Hartenberg, v němž má kapitál majitel Agrofertu a ministr financí Andrej Babiš, oznámil koupi další potravinářské firmy. Získal majoritní podíl v předním polském producentu zdravé výživy - firmě Good Food.

Společnost, jejíž obrat se přibližuje půl miliardě korun, má dva výrobní závody v Polsku - v Skórzewu a Plewisku (oba blízko Poznaně). Produkuje například rýžové vafle, biooplatky a tyčinky.

Sortiment je v dostání v různých řetězcích se zdravou výživou, které jsou také v Česku rok od roku populárnější. Good Food se prodává třeba v Británii, Nizozemsku i Skandinávii.

Firmu dosud ovládal investiční fond Resource Partners. "Good Food kupujeme, protože se nám líbí produkt, který zapadá do moderního trendu zdravého životního stylu. Věříme, že Hartenberg může přinést další přidanou hodnotu prostřednictvím synergií, organického růstu a akvizicemi," říká František Tregler, investiční ředitel Hartenbergu odpovědný za akvizici.

Fond Hartenberg má zájem také o koupi předního českého výrobce Hamé. Námluvy s touto firmou trvají už více než rok. Současný majitel islandsko-lotyšský fond Nordic Partners chce za Hamé podle informací Hospodářských novin pět miliard korun.

Andrej Babiš vlastní řadu potravinářských firem v Česku v rámci skupiny Agrofert. Je dominantním hráčem například ve výrobě uzenin či v pekárenství. Před dvěma lety ovládl v tomto segmentu první firmu v zahraničí, když koupil německé pekárny Lieken.

 

Právě se děje

Další zprávy