Babiš: Evidence tržeb vyjde stát na 2,5 miliardy za pět let

Luboš Kreč
25. 6. 2015 15:33
Ministr financí zároveň předpokládá, že se za tu cenu sníží daňové úniky až o 12 miliard korun ročně.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Visa

Praha - Ministr financí Andrej Babiš už vyčíslil, kolik bude stát spuštění systému elektronické evidence tržeb - start a pětiletý provoz vyjde na 1,2 miliardy korun. Dalších 200 milionů ročně si vyžádají náklady na mzdy pracovníků finanční správy, kteří budou mít do databází přístup.

“Informační kampaň a další náklady na přípravu systému budou přibližně 80 milionů korun ročně,” dodal Andrej Babiš. Odpovídal na dotazy, které mu prostřednictvím Hospodářských novin položil jeho největší kritik, místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Za pět let provozu by si tedy e-tržby měly ze státního rozpočtu ukrojit zhruba 2,5 miliardy korun. Babišův předpoklad je, že díky tomu, že všichni restauratéři a obchodníci budou povinně posílat své účtenky na vládní servery, se sníží daňové úniky až o 12 miliard korun ročně. Kalousek či ODS naopak namítají, že přínos bude mnohem nižší a že to zatíží hlavně malé podnikatele.

Kalousek se Babiše zeptal také na to, jak chce vyvrátit podezření, že si za peníze daňových poplatníků budujete on-line monitoring trhu, který mu jako největšímu výrobci potravin poskytne výhodu.

“Pokud si myslíte, že pomocí elektronické evidence tržeb půjde zkontrolovat, kolik jste si dal například v bufetu panáků, mohu vás uklidnit, že nikoli. Elektronická evidence tržeb pošle do systému celkovou částku tržby, ne informaci o tom, kolik si čeho zákazník koupil. I k těmto omezeným údajům budou mít přístup pouze vybraní analytici finanční správy s prověrkou od NBÚ,” odpověděl mu majitel skupiny Agrofert.

Podrobnosti čtěte v pátečním speciálu Hospodářských novin o elektronické evidenci tržeb.

 

Právě se děje

Další zprávy