Babiš chce víc peněz od hazardu, navrhne pro něj vyšší daně

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
17. 12. 2014 9:01
Dnes platí na všechny druhy her sazba 20 procent. Babiš navrhne odstupňovat zdanění sázek a her podle jejich společenské škodlivosti.
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Reuters

Praha - Ministr financí Andrej Babiš navrhne zvýšit zdanění sázek a her od roku 2016. U sázkových kanceláří má loterijní daň vzrůst o polovinu zhruba na 30 procent, u loterií a dalších her včetně živé rulety na 35 procent a u hracích automatů na dvojnásobek, tedy na 40 či více procent. Píšou o tom Hospodářské noviny s tím, že návrh hodlá ministr zveřejnit v pátek.

S růstem daní z hazardu počítá i programové prohlášení vlády. Babiš navrhne odstupňovat zdanění sázek a her podle jejich společenské škodlivosti. Podle HN si Babiš určil sazby zdanění sám. 

Loterijní daň nyní činí 20 procent z hrubých výher společností, tedy rozdílu mezi přijatými sázkami a vyplacenými výhrami. Loterijní firmy kromě toho platí, stejně jako ostatní společnosti daň z příjmu ve výši 19 procent, provozovatelé automatů navíc platí roční poplatek 20 tisíc korun za jeden automat.

Babiš v úterý na Žofínském fóru uvedl, že čeká od hazardu více peněz. Loni se na loterijní dani vybralo osm miliard korun, zavedením nových sazeb by to mělo být o šest miliard více.

Loterijní společnosti podle listu argumentují tím, že se jim s takovým zdaněním nevyplatí v Česku působit a raději přesunou své sídlo do zahraničí, což se může týkat zejména sázkových společností. Ty předpokládané zvýšení daní nechtěly komentovat, přiznaly ale, že by mírné zvýšení akceptovaly. Podmínkou ale je, aby stát zabránil působení nelegálních sázkových kanceláří, které mají v Česku zhruba poloviční podíl na trhu.

Podle mezinárodního srovnání je v Česku zdanění hazardu nižší než v Evropě, dodávají HN. V Česku má stát podle listu z každé vsazené stokoruny v přepočtu zhruba tři koruny, na Slovensku asi šest korun, v Polsku 12 korun. Podobně jako u nás je úroveň zdanění v Dánsku a Británii.

 

Právě se děje

Další zprávy