Babiš: Česko bude chtít výjimku z přenesené povinnosti u DPH

ČTK ČTK
27. 2. 2015 17:15
Evropská komise už loni zamítla Babišův návrh na plošné zavedení přenesené daňové povinnosti v celé EU.
Andrej Babiš
Andrej Babiš | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Česko zřejmě bude usilovat v Evropské unii o výjimku, aby si samo mohlo rozhodovat o tom, u jakého zboží a služeb zavede přenesenou daňovou povinnost u daně z přidané hodnoty. Vyplynulo to z dnešního vyjádření ministra financí Andreje Babiše (ANO) na tiskové konferenci před konferencí EU.

DPH patří v Unii mezi takzvané harmonizované daně, jejichž pravidla jsou určována na celounijní úrovni.

"Je to pro mě zásadní projekt, aby kompetence v přenesení daňové povinnosti byly u konkrétního členského státu. Není možné, abychom pokaždé šli do Bruselu," řekl Babiš, kterému loni Evropská komise zamítla návrh na plošné zavedení přenesené daňové povinnosti v celé EU.

Nyní Babiš přišel s jiným plánem. "Připravujeme návrh Evropské komisi, požádáme o výjimku pro státy, které se k nám přidají," řekl ministr financí, podle kterého by stejnou cestou chtělo jít určitě Rakousko a Slovensko.

Ztráta celé Unie kvůli podvodům s DPH činí podle Babiše 177 miliard eur, český rozpočet připravují o 3,2 miliardy eur. "To je víc než náš dluh," podotkl ministr.

U přenesené daňové povinnosti doplňuje a přiznává DPH odběratel, zatímco při standardním prodeji přiznává DPH prodejce. Opatření, které má bránit podvodům, se netýká koncových drobných spotřebitelů, ale promítá se na úrovni plátců DPH, tedy firem a podnikatelů.

V Česku platí od ledna novela, která přenesení daňové povinnosti rozšířila vedle dosavadního převodu povolenek na emise skleníkových plynů nově například na dodání mobilních telefonů, mikroprocesorů, herních konzolí nebo některých plodin.

 

Právě se děje

Další zprávy