Babiš: Ať si výbušnou Explosii klidně převezme Mládek

Zuzana Kubátová Zuzana Kubátová
8. 1. 2014 5:30
Šéf státem vlastněné Explosie: Nepotřebujeme další státní pomoc.
Andrej Babiš
Andrej Babiš | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Státem vlastněná společnost Explosia, kterou v minulých letech několikrát podrželo nad vodou ministerstvo financí, nepotřebuje další státní pomoc. Online deníku Aktuálně.cz to řekl její ředitel Josef Tichý. Podle něj se v dohledné době nepočítá ani s privatizací Explosie.

Léta ztrátová Explosia sídlí s řadou dalších soukromých firem různých vlastníků v areálu pardubické chemičky Synthesia, která patří do impéria šéfa politického hnutí ANO a horkého kandidáta na post ministra financí Andreje Babiše. Ten proto už teď čelí podezření, že bude z ministerstva pomáhat hladké obchodní spolupráci obou firem.

Explosia pomoc ministerstva financí jako svého jediného akcionáře v minulých letech opakovaně potřebovala. Naposledy ji podržela vláda Petra Nečase loni v létě. Na svém vůbec posledním zasedání v červenci schválil Nečasův kabinet pro Explosii čtvrtmiliardovou finanční injekci. Stát o tuto sumu ve firmě, akutně ohrožené bankrotem, zvýšil kapitál a odvrátil tak její kolaps.

Stát poskytoval půjčky Explosii už dříve. Finanční výpomoc prospěla nejen samotné firmě, ale jejím věřitelům a obchodním partnerům. K věřitelům, kteří díky stabilizaci Explosie nepřišli o své peníze, patří i Babišova Synthesia, jež Explosii dodává energie a další služby a vybírá od ní nájemné.

Mezi tradiční partnery, kteří díky státnímu zásahu nepřišli o své rozjednané obchody, se zase řadí zbrojařská firma Omnipol, ovládaná rodinou zbrojaře Richarda Hávy, letitého kamaráda exministra financí Miroslava Kalouska.

Nejhorší máme za sebou

Vztah ministerstva financí k Explosii je prostě už dlouho výbušný přinejmenším tak, jako její produkce. Pardubický výrobce trhavin je proto často zmiňován jako hlavní objekt potenciálního střetu zájmů nastupujícího ministra Babiše.

Podle ředitele Explosie Josefa Tichého má ale výrobce trhavin nejhorší období za sebou, své dluhy splácí a letos by se dokonce jeho hospodaření mělo obrátit k zisku.  Je tedy pravděpodobné, že v příštích letech se ministerstvo financí nebude muset o Explosii starat víc než o jiné státní podniky ve své správě.

„V současné době máme řadu nových významných zakázek. Díky státní finanční injekci jsme nastartovali investice. Oživujeme dosud zakonzervované výrobní kapacity, pořízené v polovině 90. let, které jsme doteď nevyužívali," říká Tichý.

Už loni Explosia navýšila meziročně obrat o 100 milionů na 615 milionů korun a nabrala zhruba padesátku nových zaměstnanců. Letos dokonce začíná pracovníkům opět vyplácet prémie, pozastavené kvůli finančním potížím minulých let.

„Máme nové kontrakty hlavně na střeliviny pro výrobu malorážní munice. Hned několik našich zahraničních odběratelů uspělo v různých dodavatelských tendrech, takže zvyšujeme výrobu. Další nové kontrakty máme před podpisem. Předpokládám, že boom v naší branži vydrží minimálně dva až čtyři roky," říká Tichý.

Privatizace? Agrofert by do ní nešel

Nečasova vláda loni začala připravovat privatizaci Explosie, po jejím pádu se ale tento proces zastavil a podle Tichého zcela usnul.

Pokud by se nová vláda, v níž budou i zástupci Babišova hnutí ANO, přece jen rozhodla pro prodej Explosie strategickému partnerovi, skupina Agrofert se privatizace účastnit nebude. „Nemám o Explosii zájem a ani v budoucnu ji Agrofert kupovat nebude," prohlásil na dotaz Aktuálně.cz sám Babiš.

„Explosia nemusí zůstat pod ministerstvem financí. Nejlepší řešení bude, když její správa přejde pod jiný resort, ideálně pod ministerstvo průmyslu," navrhuje šéf Agrofertu. Akcionářskou kontrolu nad výrobcem trhavin by pak převzal sociální demokrat Jan Mládek.

Pokud bude jmenován ministrem financí, je Babiš připraven odejít z vedení Agrofertu a také z představenstev sedmi dceřiných firem, v nichž dnes figuruje. Kumulaci funkcí ve státní správě a soukromém byznysu zapovídá nový občanský zákoník, naproti tomu poslanci a senátoři podnikat mohou.

V čele představenstva Agrofertu by pak ministra Babiše nahradil dosavadní místopředseda a šéf dceřiné chemičky Deza Zbyněk Průša. Funkce generálního ředitele Agrofertu nebude po Babišově rezignaci znovu obsazena a jeho ředitelskou agendu převezme dosavadní výkonný šéf Agrofertu Josef Mráz.

Naproti tomu další člen vedení Agrofertu Jaroslav Faltýnek, zvolený za Babišovo hnutí ANO do Poslanecké sněmovny, představenstvo skupiny neopustí. „V představenstvu Agrofertu zůstanu, zákon tomu nebrání. Svůj pracovní poměr ve skupině jsem ale ukončil k poslednímu prosinci loňského roku," řekl Faltýnek Aktuálně.cz.

Byznys nemá člověka vyřadit z politiky

Babiš sice připustil, že by se časem mohl vzdát vlastnictví skupiny Agrofert a soustředit se výhradně na politickou kariéru, zatím ale takový krok nechystá. A to ani přes to, že je a nejspíš i dál bude podezírán, že chce z vlády svému soukromému byznysu pomáhat.

Prostor pro takovou pomoc samozřejmě existuje: Agrofert čerpá stejně jako další tuzemské firmy státní dotace, některé jeho firmy jsou různým způsobem obchodně navázány na státní sektor - tak jako Synthesia na Explosii či třeba lesnický Wotan na státní Lesy ČR. Co je ale nejpodstatnější - státní národohospodářská politika má na byznys Agrofertu zásadní vliv. Každé hospodářské rozhodnutí vlády či důležitých státních úřadů je tak přirozeně pro Agrofert stejně jako další podobně košaté kapitálové skupiny mimořádně důležité.

Na druhou stranu Babiš není jediným podnikatelem mezi kandidáty do budoucí vlády. Po jmenování do vlády budou muset opustit pozice ve vedení svých firem či pozastavit své živnosti i další adepti vznikajícího kabinetu: Richard Brabec, Antonín Prachař či Martin Stropnický nominovaní za Babišovo ANO, lidovec Daniel Hermann či sociální demokrat Jan Mládek. 

Andrej Babiš soudí, že aktivita v byznysu nemůže občana automaticky vyřazovat z politiky. „Nepřevádím svá aktiva nikam do daňových rájů, mé podnikání je zcela průhledné. To, že Agrofert vlastním, všichni vědí. Pro firmu je to naopak svazující v tom, že je pod nevídaným drobnohledem a cokoliv udělá, musí být průhledné jako lesní studánka," zdůrazňuje miliardář.

„Kdybych Agrofert prodal, napadali by mne novináři, že do budoucna budeme zvýhodňovat jeho budoucího nového majitele. Znamená to, že v Česku nesmí do politiky vstoupit úspěšný podnikatel s praxí a zkušenostmi? Politiky by pak mohli být jen profesionální žvanilové, kteří nikdy nepoznají praxi, a tedy i reálné dopady svých rozhodnutí," zlobí se.

Babiš ale zdůrazňuje, že jeho vstup do vlády či na ministerstvo financí, tak jak to předpokládá koaliční smlouva sociálních demokratů, ANO a lidovců, není zatím vůbec jistý. „Pořád nikdo nevíme, co udělá pan prezident," prohlašuje.

Rizikem jeho vládní kariéry zůstává nejen úspěch vznikající vládní koalice na Hradě, ale také jeho soud se slovenským Ústavem paměti národa. O tom, zda Babiš byl, či nebyl aktivním spolupracovníkem komunistické StB, budou soudci rozhodovat ještě tento měsíc.

 

Právě se děje

Další zprávy