Ručně kontrolujte, zda máte auto zamčené, radí policie. Zloději používají rušičky dálkového zamykání

ČTK ČTK
22. 6. 2016 12:44
Kriminalisté v Brně zadrželi dva cizince, kteří jsou podezřelí z desítky případů vloupání do aut. Používali k tomu vysílačku, která dokáže vyrušit uzamčení vozů dálkovým ovladačem, uvedli policisté na tiskové konferenci. Jde o čím dál častější způsob vykrádání automobilů.
Vykrádání aut - ilustrační foto
Vykrádání aut - ilustrační foto | Foto: Policie ČR

Muži si k vykrádání aut vybírali především parkoviště velkých obchodních center v Brně a okolí. Zatím jsou obviněni ze 13 vloupání, další dvě desítky případů ještě mohou přibýt.

"Škoda zatím přesáhla 200 000 korun, ale určitě bude vyšší," řekl kriminalista Tomáš Řiháček. Z vozů muži brali notebooky, mobilní telefony a další věci. Oba pachatelé už byli trestáni ve své zemi. Jsou ve vazbě, hrozí jim rok až pět let vězení.

Podle policie používali netradiční pomůcky. Vyrobili si například prak z části gumové rukavice a vršku od PET láhve, kdy pomocí vystřelení kuličky rozbili okno vozu.

Policie varuje především před tím, že zloději používají obyčejné vysílačky, které jsou běžně k dostání, jako rušičky signálu zamykání vozu dálkovým ovladačem. Vozy tak zůstaly neuzamčené. Pachatel se tak do vozu dostal naprosto bez problémů. "Rušení funguje na několik desítek metrů, poškození nemají šanci pachatele na místě vidět," řekl Řiháček.

Dvojice mužů není jediná, která rušení pomocí vysílačky používala, podle policie je to čím dál častější metoda. Jen za poslední měsíc policisté ve městě evidují další desítku podobných případů. "Žádáme proto majitele aut, aby si uzamčení vozu pomocí dálkového ovladače vždy ověřili i manuálně," uvedl kriminalista.

 

Právě se děje

Další zprávy