Nová auta z Frankfurtu: Podívejte se na novinky Škody a jiných. Také na křížence auta s motorkou

Přenos skončil
Desítky premiér nových automobilů na výstavišti ve Frankfurtu nad Mohanem jsme sledovali online.
Na stánku Škody si návštěvníci autosalonu fotí nejen hlavní novinku, ale i modelky vedle ní.
Na stánku Škody si návštěvníci autosalonu fotí nejen hlavní novinku, ale i modelky vedle ní. | Foto: Radek Pecák

V německém Frankfurtu nad Mohanem začal největší podzimní autosalon v Evropě. Odehrály se desítky premiér nových vozů. Množství zpráv o událostech z tohoto velkého automobilového svátku najdete zde.

Přenos skončil
17:28

První tiskový den frankfurtského autosalonu pomalu končí a s ním i náš online přenos. Zítra přineseme například galerii konceptů a studií vozů pro budoucnost, v dalších dnech pak i rozhovor se šéfdesignérem Škoda Auto Jozefem Kabaněm, který se již začíná chystat na příchod elektrické éry vozů z Mladé Boleslavi.

17:23

Značka DS po oddělení od Citroënu přidává svým vozům na luxusu. Modernizovaný hatchback DS4 se bude navíc nabízet i jako crossover s názvem Crossback. V Česku ho uvidíme ještě letos.

Foto: Radek Pecák
17:19

Některým modelkám vydřží úsměv pro fotografy po celý den, jiné už se ke konci prvního tiskového dne tváří poněkud znuděně...

Foto: Radek Pecák
17:10

Audi nasadí novou generaci svého nejprodávanějšího modelu A4 na trh prakticky ihned v plné parádě. Kromě limuzíny i kombíku už má hotovou i sportovní variantu S4.

Foto: Radek Pecák
17:05 Ikona - Logo Aktuálně.cz

A ještě jeden:

17:03 Ikona - Logo Aktuálně.cz

Postřeh z Frankfurtu:

17:00

To, jak jsou vozy kategorie SUV pro současné automobilové výrobce důležité,  vyplývá například z prohlášení představitelů korejské značky KIA. "Model Sportage by měl tvořit zhruba polovinu produkce žilinského výrobního závodu. Její roční kapacita se přitom blíží hranici 350 000 vozů.

16:53

Audi se důkladně připravuje na boj o zákazníky například s americkou Teslou. Koncept e-tron quattro je předzvěstí čistě elektrického SUV, které se začne prodávat za tři roky. Má tři elektromotory a dojezd na jedno nabití přes pět stovek kilometrů.

Foto: Radek Pecák
16:44

Živě z autosalonu:

16:35

Prvním počinem znovuobnovené automobilové značky Borgward (zkrachovala již na počátku 60. let minulého století) je sportovně-užitkový vůz BX7. Vůz byl vyvinut za čínské peníze. Během příštích pěti let má produkce dosáhnout stěží uvěřitelného čísla 800 000 kusů za rok.

Foto: Radek Pecák
16:28

Novinkou je zveřejňování energetické bilance aut podobně jako u elektrických spotřebičů pro domácnost. Nová Škoda Superb Greenline si v tomto ohledu stojí nadmíru dobře.

Foto: Radek Pecák
16:13 Ikona - Logo Aktuálně.cz

A opět jeden detail z veletrhu:

16:10

"Nalezení nového partnera je pro nás jako svatba. Vybíráme si ho velmi pečlivě a klademe na něj nejpřísnější nároky," okomentoval pro Hospodářské noviny otevření prvního showroomu v Praze šéf automobilky Rolls-Royce Torsten Müller-Ötvös.

16:09

Na stánku Fordu si můžete vyzkoušet virtuální realitu. Podobně působí už poněkolikáté vystavená SUV Edge a Ecosport, která se stále na českém trhu neprodávají. Podle představitelů značky by se to mělo u většího Edge zlomit v březnu příštího roku a u menšího Ecosportu až v říjnu 2016.

Virtuální realita
Virtuální realita | Foto: Ondřej Běhal
16:01

Renaultu se v posledních letech daří mezi malými auty, ale manažerské modely se v konkurenci německých značek neprosadily. Zlomí to nový Talisman, který nahrazuje Lagunu? Do Česka přijede v lednu jako sedan a v březnu s karoserií kombi.

Renault Talisman
Renault Talisman | Foto: Ondřej Běhal
15:54

Kia Optima předchozí generace se v Česku moc dobře neprodávala, dvojka představená ve Frankfurtu to má změnit. Zejména proto, že se příští rok představí i jako kombík.

Kia Optima
Kia Optima | Foto: Ondřej Běhal
15:42

Frekventovaným tématem jsou ve Frankfurtu také elektromobily, respektive zvyšování jejich dojezdu. Audi nebo Porsche slibují, že jejich studie ujedou až 500 km, Nissan představil realitu v podobě vylepšeného Leafu, který zvládne polovinu. I tak je to vylepšení o 26 procent. Leaf s lepší výdrží přijede v lednu i do Česka.

Nissan Leaf
Nissan Leaf | Foto: Ondřej Běhal
15:39

Mitsubishi Outlander modelového roku 2016 už se v Česku prodává, detaily zde. Ve Frankfurtu jsme viděli variantu PHEV, tedy plug-in hybrid, který jezdí na benzin i na elektřinu a dá se dobíjet ze sítě. I ten přijede na náš trh.

Mitsubishi Outlander
Mitsubishi Outlander | Foto: Ondřej Běhal
15:32 Ikona - Logo Aktuálně.cz

Živě z Frankfurtu:

15:29

Autosalon, to nejsou jen auta, i když letos nám výběr hostesek na stáncích připadá trochu prořídlý. Schválně, jestli po zvětšení fotky poznáte, kde jsme tuhle krásku lovili...

Holka od škodovky
Holka od škodovky | Foto: Ondřej Běhal
15:23

Dalším masově prodávaným modelem, jehož nová generace se ve Frankfurtu představuje, je Renault Mégane. Hatchback (na snímku) dorazí do Česka v březnu. Naměřili jsme u něj více místa na hlavu na zadních sedadlech než u předchůdce. Nový kombík se v českých prodejnách ukáže v září.

Renault Mégane
Renault Mégane | Foto: Ondřej Běhal
15:17

Jednou z nejzajímavějších novinek z pohledu českého trhu je čtvrtá generace kompaktního SUV Sportage. Příď se na prvních fotkách hodně podobala terénně laděným autům od Porsche, naživo to ale není tak do očí bijící. Do Česka z továrny v Žilině přijede nová Sportage v prvním čtvrtletí příštího roku.

Kia Sportage
Kia Sportage | Foto: Ondřej Běhal
15:05

Pokud byste si v současnosti objednali novou Škodu Superb a nevyužili skladových vozů, dočkáte se ji přibližně kolem nového roku, prozradil nám čekací lhůty šéf českého zastoupení značky Luboš Vlček.

14:55

Osobní verze dodávky užitečná nejen pro surfaře, ale všechny sportovce a milovníky aktivního využití volného času - to je studie Opel Vivaro Surf Concept. Uveze až šest lidí a spoustu sportovního vybavení v nákladovém prostoru odděleném od toho pro posádku. O pohodlí se stará pneumatické odpružení. Rozšíří "surfař" paletu Vivara? O tom podle Opelu rozhodne zájem zákazníků.

Autosalon Frankfurt. Opeal Vivaro Surf Concept
Autosalon Frankfurt. Opeal Vivaro Surf Concept | Foto: Ondřej Běhal
14:46

Stovka z místa za šest vteřin, 270 koní pod kapotou a maximální rychlost elektronicky omezená na 250 km/h. To jsou parametry nového hot hatche Peugeot 308 GTi by Peugeot Sport, který se brzy začne prodávat v Česku

Autosalon Frankfurt. Peugeot 208 GTi
Autosalon Frankfurt. Peugeot 208 GTi | Foto: Ondřej Běhal
14:35

Na naftu v Evropě jezdí 53 procent prodávaných aut, tím se kontinent liší od zbytku světa. Alternativní paliva využívají ani ne tři procenta aut. Mezi jednotlivými zeměmi jsou ale velké rozdíly. Například v Řecku se auta na naftu téměř neprodávají, prodejům naopak kralují ve Francii.

14:17 Ikona - Logo Aktuálně.cz

A jeden detail od reportéra z Frankfurtu:

14:18

U Subaru se vše točí kolem nového kombíku Levorg. Na tuzemském trhu bude konkurovat například octavii s pohonem všech kol. Podařilo se nám zjistit, že ceny u vozu, který se začne prodávat 9. října, mají být podstatně nižší, než jaké si dealeři značky účtují v případě populárního Subaru Outback.

Autosalon Frankfurt. Subaru Levorg
Autosalon Frankfurt. Subaru Levorg | Foto: Ondřej Běhal
14:07

Alfa Romeo zveřejnila podrobné technické informace o svém voze Giulia, který je po dlouhých letech první skutečnou novinkou značky. Verze QV má podélně uložený osmiválec od Ferrari a lichoběžníkové zavěšení předních kol. To naznačuje, že by měla také skvěle jezdit.

Foto: Radek Pecák
14:02

Další sebevědomé vyjádření zaznělo z úst šéfky koncernu General Motors Mary Barraové. Opel se podle ní stane evropským výrobcem osobních automobilů číslo 2.

13:53

Tchajwanská skupina Thunder Power chce v roce 2017 v Evropě nabízet elektrické vozy s dojezdem až 650 kilometrů. Evropská produkce bude pocházet ze zatím nespecifikovaného výrobního závodu. Na frankfurtském autosalonu to dnes uvedli zástupci firmy.

13:47

Automobilky se snaží upoutat pozornost na své stánky i různými koncepty, které nemají nejmenší naději na pozdější využití. Jeden z nich - Fabia R5 Combi - je vidět v prostorách vyhrazených mladoboleslavské Škodovce.

Foto: Radek Pecák
13:40 Ikona - Logo Aktuálně.cz

Od našeho zpravodaje:

13:39

"Polovina všech superbů prodaných v Česku bude s připojením na internet," řekl nám exkluzivně šéf zastoupení Škody Auto pro tuzemský trh Luboš Vlček.

13:33

Díky studii Mazda Koeru chce japonská značka zjistit zájem zákazníků o nový model, který by vznikl přetvořením SUV Mazda CX-5 na kupé. Takový vůz by pak mohl konkurovat například BMW X4

Autosalon Frankfurt. Mazda Koeru
Autosalon Frankfurt. Mazda Koeru | Foto: Ondřej Běhal
13:28

Ke čtyřicetinám legendárního vozu Golf GTI připravuje Volkswagen model Clubsport. Jeho výkon oproti standardnímu GTI naroste na 265 koní a bude ho možné díky zvýšení plnicího tlaku krátkodobě navýšit až na více než 290 koňských sil. Maximální rychlost je omezena na 250 kilometrů v hodině. Upraven bude i vnější a vnitřní design.

13:11

Luxusní vozy vyžadují i luxusní doplňky. Pro nové SUV Bentley Bentayga je už připraveno i příslušenství ve formě piknikové soupravy. Je jasné, že tohle auto je určeno spíše k výletům na rozkvetlou jarní louku než pro průjezdy náročným terénem.

Foto: Radek Pecák
13:00

Zájemci o vozy rumunského výrobce Dacia dosud neměli možnost si je pořídit s automatickými převodovkami. To se ale ještě letos změní. Ve Frankfurtu představené verze modelů Logan a Sandero budou v Česku k mání ještě letos.

12:54

Značka Suzuki má další malé auto. Hatchback s "oprášeným" jménem Baleno má konkurovat například vozu Škoda Fabia. Automobil je o něco větší než model Swift a dá se očekávat, že bude také dražší. Na český trh vstoupí v březnu příštího roku. Pohánět ho bude rovněž přeplňovaný benzinový tříválec 1,0.

Autosalon Frankfurt. Suzuki Baleno
Autosalon Frankfurt. Suzuki Baleno | Foto: Ondřej Běhal
12:44

"Nové Porsche 911 s turbomotorem přijde na český trh ještě během podzimu. Pro příští rok očekáváme prodej okolo padesáti kusů," řekl nám ve Frankfurtu Christian Lang, generální ředitel Porsche Inter Auto CZ.

12:41

Koncern Volkswagen to se svým razantním vstupem do světa elektromobility myslí opravdu vážně. Připravuje například projekt automatizovaného parkování a dobíjení elektromobilů a ve spolupráci se značkou Porsche i systém rychlodobíjení pro vozy s dojezdem přes 500 kilometrů. Během pouhé čtvrthodinky má být vůz schopen získat do baterií energii ke zdolání dalších 400 kilometrů.

12:32

Křížence auta a motorky přestavuje na svém stánku automobilka Honda. Vozidlo označené šifrou Project 2&4 pohání motor ze stroje Moto GP s výkonem 215 koní. Hmotnost je pouze kolem 400 kilogramů. Sice bychom se s ním rádi někdy svezli, ale do výroby s velkou pravděpodobností nepůjde.

Autosalon Frankfurt. Honda
Autosalon Frankfurt. Honda | Foto: Ondřej Běhal
12:28

Rovněž základní varianta sportovního vozu Porsche 911 bude od nynějška poháněna turbomotorem. Má menší zdvihový objem než dosavadní atmosféricky plněný agregát, ale vyšší výkon (370 koní) a zhruba o litr nižší spotřebu.

Foto: Radek Pecák
12:15

Mercedes ukazuje zajímavý koncept nazvaný IAA. Jde o plug-in hybrid, jehož tvar má zajistit co nejlepší aerodynamický odpor. Koeficient odporu má činit pouhých 0,19. Díky tomu má auto nízké emise oxidu uhličitého, a to 28 gramů na kilometr.

12:10 Ikona - Logo Aktuálně.cz

Živě z Frankfurtu. Kromě Superbu Combi, což je hlavní novinka, zde Škoda představuje například model Rapid s "terénním" vzhledem.

12:03

Lamborghini Huracán Spyder je novinkou italského výrobce supersportů. Dokáže jet rychlostí až 324 kilometrů v hodině. V interiéru naleznete i tlačítko pro elektrické stahování plátěné střechy, což lze učinit až do rychlosti 50 kilometrů v hodině. Výhled na nebe se pak otevře nebo zavře během 15 sekund.

Foto: Radek Pecák
11:51

Seat představil vůz Seat Mii by Mango. Je to další doklad spolupráce této automobilky z Pyrenejského poloostrova s módním řetězcem ze stejného regionu. Minivozů, v jejichž příslušenství bude i speciální šála či kabelka, se vyrobí pouze 750 kusů.

Foto: Radek Pecák
11:40

Jaguar právě zveřejnil české ceny vozu Range Rover Evoque modelového roku 2016. Ten je nově poháněn úspornými motory Ingenium, které mají mít až o osmnáct procent nižší spotřebu než ty dosluhující. Základní model s pohonem předních kol a výkonem 150 koní vyjde na 955 658 korun.

11:38

Bugatti Vision Gran Turismo plní ve Frankfurtu hned několik rolí. Je to jednak trojrozměrné naplnění virtuálního superauta pro milovníky hry Gran Turismo a současně i ukázka budoucího designu vozů legendární značky. Upravený šestnáctiválec uvnitř auta disponuje výkonem 1500 koní.

Foto: Radek Pecák
11:33

Letos se má v Evropě prodat přes 13 milionů aut. O pět procent více než loni, ale stále méně než 16 milionů z rekordního roku 2007.

Daciím zatím chyběly automatické převodovky. Ve Frankfurtu je ukázala a ještě letos se začnou Logan i Sandero prodávat i u nás s automatizovaným řazením.

11:22

Šéf německé automobilky BMW Harald Krüger při dnešní prezentaci omdlel kvůli oběhové slabosti, uvedla agentura DPA. Podle svědka citovaného agenturou Reuters byl i poté, co náhle zkolaboval, schopen chůze a dva muži mu pomohli odejít z pódia. Automobilka podle Reuters sdělila, že tisková konference byla zrušena, aby Krügera mohl vyšetřit lékař. Zdravotní stav nového šéfa BMW je prý stabilizovaný a Krüger se "zotavuje dobře".

Krüger stanul v čele automobilky letos v květnu. Dnešní prezentace byla jeho prvním vystoupením v nové funkci na obdobně velkém autosalonu.

11:13

Korejská automobilka Hyundai představuje rovněž modernizovaný vůz Santa Fe. Velké luxusní SUV se nyní bude nabízet v podobě, která více ladí s novým designovým směrem značky.

Foto: Radek Pecák
11:03

Velkým tématem letošního autosalonu ve Frankfurtu jsou konektivita a elektromobilita. Už před jeho zahájením o tom a také o dalších trendech hovořil v rozhovoru pro Hospodářské noviny a Aktuálně.cz šéf mladoboleslavské automobilky Škoda Winfried Vahland. Rozhovor najdete zde.

10:57

Fiat ukázal modernizovaný model 500, což je momentálně jeho hlavní prodejní tahák. Mírně se změnil vzhled přídě, ale větší práci než designéři odvedli konstruktéři. Ti údajně vyměnili 40 procent dílů vozu.

Foto: Radek Pecák
10:51 Ikona - Logo Aktuálně.cz

Živě od reportéra Aktuálně.cz:

10:45

Jedním z nových prvků ve výbavě sportovně-užitkových vozů koncernu Volkswagen bude i přepínač jízdních režimů. Řidič si u verzí s pohonem všech kol bude moci vybrat například režim pro jízdu na silnici, po sněhu nebo v terénu. Dá se očekávat, že podobný volič se brzy objeví i v nových SUV značky Škoda.

Foto: Radek Pecák
10:39

Na autosalonu má světovou premiéru i jeden motocykl. Jelikož italský výrobce Ducati rovněž náleží do impéria koncernu Volkswagen, přestavuje se tu nová motorka Ducati Monster. Krásný "naháč" umí jet až 255 km/hod.

Foto: Radek Pecák
10:33 Ikona - Logo Aktuálně.cz

Od reportéra Jana Markoviče z Frankfurtu:

10:29

Velkou pozornost budí ve Frankfurtu Jaguar F-Pace, který je nalakován jasně modrou barvou. Pod kapotu tohoto prvního SUV tradiční britské automobilky, které má podstatně navýšit celkové prodeje značky, se dostanou i výkonné šestiválce.

Foto: Radek Pecák
10:20

Autosalon probíhá v pozitivní atmosféře. Podle dnes zveřejněných výsledků roste evropský trh s novými auty už 24 měsíců v řadě. Škoda v žebříčku nejúspěšnějších značek zopakovala své dosavadní maximum, deváté místo.

10:17

Šéfka koncernu General Motors ve svém projevu ve Frankfurtu vyhlásila začátek modelové ofenzivy značky Opel: "Do roku 2020 uvedeme na trh 29 nových vozů," slíbila před novináři.

10:12

Příští rok se nový Volkswagen Tiguan představí i ve verzi GTE, což je plug-in hybrid. Na střeše má navíc fotovoltaické články, které samy o sobě zajistí ročně zvýšení dojezdu na "čistou" elektřinu o další stovky kilometrů. V podmínkách Německa to má být ročně 500 kilometrů, na jihu Evropy až tisícovka.

Foto: Radek Pecák
10:08

Škoda bude sportovní paket nabízet i pro větší a luxusnější modely. Zatímco u těch menších (Fabia či Rapid) bude nadále označován jako Monte Carlo, u Superbu a později u velkého SUV bude mít jméno Sport Line.

Foto: Radek Pecák
10:10

Jedním z nejdůležitějších témat autosalonu je konektivita, tedy propojení auta se světem. "Do roku 2020 bude každé nové auto vyjíždějící z továren koncernu Volkswagen smartphonem na kolech," uvedl šéf skupiny Martin Winterkorn.

10:03 Ikona - Logo Aktuálně.cz

Od zpravodaje Aktuálně.cz: 

10:00

Pád devětačtyřicetiletého generálního ředitele BMW zachytili i novináři. Ten zkolaboval během prezentace přímo na pódiu.

9:54

Opel uvolnil první cenu svého nového modelu Astra. Za verzi s motorem 1,4 (74 kW) si bude účtovat 319 900. Ve výbavě je i klimatizace, šest airbagů, centrální zamykání a elektrické ovládání předních okének a zpětných zrcátek.

9:45

Další novinkou od BMW je luxusní limuzína řady 7, která je mimo jiné jako první na světě vybavena parkováním na dálkové ovládání. "Do prodeje jde 24. října spolu s novým BMW X1," říká mluvčí automobilky v Česku Veronika Jakubcová.

9:43

Další variaci na téma modelu Leon připravil ve své expozici španělský Seat. Koncept Leon Cross Sport má výkonný třísetkoňový motor, dvoudveřovou karosérii ve stylu kupé a zvýšený podvozek, aby překonal i nástrahy špatných cest.

Foto: Radek Pecák
9:36

Generální ředitel koncernu BMW Harald Krüger zkolaboval během prezentace novinek značky před novináři, informovala agentura Reuters.

Generální ředitel BMW Harald Krueger
Generální ředitel BMW Harald Krueger | Foto: Reuters
9:32

Mnohé z vozů, které se živě ukazují na stáncích jednotlivých značek v areálu frankfurtského autosalonu, byly minimálně ve formě fotografií odtajněny už dříve. Ucelený přehled najdete zde.

9:30

Hyundai i20 Active, což je nový model vytvořený designovými prvky na karosérii a rovněž zvýšením podvozku o 20 milimetrů, má oproti standardnímu městskému hatchbacku sedačky umístěné ve vyšší poloze. Díky tomu bude z auta velmi dobrý výhled a navíc cestující získají podobný pocit, jako mají ti, kteří sedí v modelech kategorie SUV.

Foto: Radek Pecák
9:28

Autosalon probíhá v pozitivní atmosféře. Podle dnes zveřejněných výsledků meziročně roste prodej na evropském trhu už 24 měsíců v řadě. Škoda dosáhla v žebříčcích nejúspěšnějších značek nejlepšího umístění v historii.

9:27

Novinka Alfy Romeo Giulia je ve své vrcholné verzi ve sprintu z nuly na stovku o dvě desetiny sekundy rychlejší než konkurenční BMW M3. Dosáhnutí této rychlosti trvá jen 3,9 sekundy. Motor má výkon přes pět stovek koňských sil.

Foto: Radek Pecák
9:10

První dva dny je frankfurtský autosalon otevřen pouze pro novináře a odbornou veřejnost. Veřejnost si pak jednotlivé výstavní haly může prohlédnout od 17. do 27. září. Vstupné ve všední den činí 14 eur, víkendový lístek je ještě o dvě eura dražší.  

9:09

První luxusní SUV světa se rovněž představilo již v noci z pondělka na úterý při koncernovém večeru VW. Bentley Bentayga je kromě toho i vůbec nejrychlejší vůz této kategorie.

Foto: Radek Pecák
9:07

Tříposchoďový speciální pavilon Audi má půdorys o rozměru 70 x 55 metrů a s jeho stavbou se v areálu frankfurtského výstaviště začalo už v polovině července. Položeno bylo více než 200 kilometrů různých kabelů.

Foto: Radek Pecák
9:05

Šéf Volkswagenu Martin Winterkorn ve svém projevu během slavnostního večera koncernu prohlásil, že do roku 2020 představí jednotlivé značky této obří automobilky minimálně 20 aut s elektrickým pohonem.

9:00

Autosalon ve Frankfurtu právě začíná. Již včera měl několik předeher ve formě slavnostních večerů jednotlivých automobilových koncernových večerů.

Radek Pecák Jan Markovič Radek Pecák, Ondřej Běhal, Jan Markovič, Roman Šitner
Aktualizováno 15. 9. 2015 17:05
 

Právě se děje

Další zprávy