Zákaz řízení nahoře bez nebo se zavázanýma očima. Jaké jsou nejdivnější dopravní předpisy ve světě?

Jan Markovič Jan Markovič
20. 5. 2016 20:45
Řidič, ten tvrdej chleba má. V některých zemích to platí dvojnásob. Tamní dopravní předpisy jsou totiž podivné. Buď se zdají být zbytečnými, či chtějí až příliš kontrolovat každodenní život řidiče. Nebo by se i některé hodilo zavést na naše silnice? Ať už je to ale jak chce, je nutné je dodržovat, jinak hrozí i pokuty.
Absurdní silniční zákony jsou ale někdy i smutné. V Saúdské Arábii je ženám zapovězeno vůbec řídit auto.
Absurdní silniční zákony jsou ale někdy i smutné. V Saúdské Arábii je ženám zapovězeno vůbec řídit auto. | Foto: Aktuálně.cz

Pro podivné dopravní předpisy, na které český řidič rozhodně není zvyklý, není potřeba jet příliš daleko. Už v Německu se totiž setkáte s absolutním zákazem zastavení na dálnici. To je jistě chválihodné opatření, nicméně jde o přestupek i ve chvíli, kdy řidiči dojde palivo. Alespoň si bude napříště lépe kontrolovat dojezd.

Není to tak dávno, co začalo být ve Francii povinné, aby měl řidič na palubě vlastní alkoholtester. Naštěstí to prý místní policie příliš nekontroluje. Ve Španělsku by zase měl řidič, který musí na řízení nosit brýle, mít s sebou ve voze ještě náhradní, kdyby je náhodou ztratil. Velký pozor si nicméně dejte při dovolené na Kypru. Tam je za volantem zakázáno jíst a pít, hrozí pokuta. Stejně tak jsou zakázaná i obscénní gesta směřující k ostatním řidičům.

Vydáme-li se dál za hranice EU, narazíme na pár zajímavých pravidel. Ačkoliv se to podle automobilů, které jsme nedávno fotografovali v ulicích Moskvy (více zde) nezdá, v Rusku můžete dostat pokutu za to, že máte špinavé auto. Zároveň je ale zakázané umývat vozidlo jinde, než doma nebo ve veřejné myčce. V Makedonii zase dávejte pozor na svého spolujezdce. Pokud je opilý, nesmí sedět vpředu, musíte ho usadit do druhé řady. Jak se toto pravidlo řeší u dvoumístných sportovních aut není jasné.

Absurdní silniční zákony jsou ale někdy i smutné. V Saúdské Arábii je ženám zapovězeno vůbec řídit auto. Zdvižené obočí si zaslouží podivné pravidlo z Kostariky, kde je sice povoleno během jízdy pít alkoholický nápoj, ale je přísně zakázáno řídit pod vlivem alkoholu. To v Japonsku nesmíte podle pravidel ani usednout do vozu jako spolujezdec, pokud je řidič opilý. Tamní řidiči si také musí dát pozor za mokra, přestupkem totiž je, když projedou louží a postříkají nebohé chodce. V Thajsku je i přes horké počasí zakázáno řídit nahoře bez.

Vrcholem všech absurdit jsou ovšem Spojené státy. Ty jsou přímo proslulé podivnými zákony, které platí i víc než sto let, protože nebyly výslovně zrušeny. Týkají se také dopravy. V Montaně proto nesmíte v kabině vozu převážet ovce, v New Jersey se musí před předjížděním troubit a v Alabamě je zakázáno řídit se zavázanýma očima. Svá vlastní pravidla mají i města. V San Franciscu není možné umývat auto ve veřejné myčce pomocí použitého spodního prádla a v Minneapolis mají do ulice Lake Street zakázaný vjezd červená auta. Vzhledem k absurditě takových nařízení se ale dá očekávat, že je policie k jejich porušování spíš benevolentní.

 

Právě se děje

Další zprávy